Младежи на 20 г. затъват в дългове

Младежи на 20 г. затъват в дългове | StandartNews.com

София. Най-бързо растат лошите кредити, изтеглени от младежи между 20 и 23 години от фирмите за бързи заеми. С парите обикновено те си купуват най-новите скъпи модели GSM-и, таблети и други джаджи. Така профилът на длъжника е променен - от доскорошния мъж на 41-50 г. със собствен бизнес сега е младеж, роден в годините на прехода, каза Борислав Христов, управител на фирмата за събиране на просрочени задължения Кронос Рикавъри Мениджмънт.

 

През януари и февруари са събрани с 3% повече просрочени задължения в сравнение със същите месеци на 2012 г. Едновременно с това намаляват и задълженията на домакинствата. В момента междуфирмената задлъжнялост е в размер на 200% от БВП, каза Милена Виденова от Кофас България.

 

Най-редовно българите плащат на банката, а после сметките си за тока и кабела, констатират от колекторските компании. Само 10% от длъжниците с ипотека не плащат навреме, 15% от потребителите на ток си позволяват да не се издължават, обясни Христов.

 

Промените в Закона за потребителския кредит също ще повлияят на хората да правят по-информиран избор, а кредиторите няма да предлагат неподходящи продукти, заяви Райна Миткова-Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай