Миньори заплашиха с блокади на магистрали

Въгледобивният сектор е пред фалит, твърдят синдикатите

Миньори заплашиха с блокади на магистрали | StandartNews.com

София. Ситуацията във въгледобива е много напрегната и през есента ще се стигне до масови протести с блокиране на магистрали и ключови кръстовища, предупредиха синдикатите. Причината е, че секторът е пред фалит, предприятията работят на загуба и се очакват.

„В момента всички въгледобивни предприятия в страната работят на загуба, поради намаленото производството на електроенергия от въглища", обяви председателят на Синдикалната миньорска федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов.

По думите му това води до увеличаване на риска от трудови злополуки и травматизъм.

Според Топалов до края на годината загубите само в "Мини Марица Изток" ще достигнат 160 млн. лв., а работата без възвращаемост води до липса на средства за подобряване на технологията, както и за здравословни и безопасни условия на труд.

„В регионите, където се намират мините, единственият поминък са самите мини, рискът, който се поема там е срещу глада и мизерията", коментира синдикалистът.

По думите му започват процедури на съкращаване на 3500 заети в бранша. По данни на синдиката 80 хил. души са заетите във въгледобива, а миньорите са 18 хил. души.

„Ако не се намери вариант въгледобивните предприятия да работят на по-нормален режим, ще фалират", предупреди председателят на миньорската федерация. Той припомни, че цената на електроенергията, произведена от въглища, е в пъти по-ниска от тази, произведена от ВЕИ-тата.

Топалов е на мнение, че „има сценарий за ликвидирането на въгледобива" и предупреди, че очаква до 70% увеличение на електроенергията, ако от микса бъдат извадени всички централи, работещи на въглища и на тяхно място влязат централи, произвеждащи по-скъпа електроенергия.

Протести със сигурност ще има, но от бранша ще изчакат парламентът да започне работа през септември, защото от него зависи изпълнението на исканията им.

"При всички положения протести ще има, ще има блокирани на магистрали, кръстовища и пътища. Ние не искаме да бъдем използвани за политически цели, има ясни и точни, конкретни неща, които искаме. Ние не искаме някой, който предлага да се направи "пиене на кафе" в мините в Перник. Има хора и лобита, които биха искали това да се случи, но ние искаме да оцелеем, искаме работа, заплати и условия и не искаме някой да ни убеждава, че трябва да се свалят тези, за да дойдат онези, искаме проблемите да бъдат решени", заяви още Топалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай