Министрите дават по 300 лв. от заплатите си в помощ на Мизия

Министрите дават по 300 лв. от заплатите си в помощ на Мизия | StandartNews.com

София. Всички министри от служебния кабинет ще дарят по 300 лв. от първите си заплати в подкрепа на пострадалите от наводненията във врачанското село Мизия. Това решение е взето на първото редовно заседание на новото правителство и тряба да послужи като пример за подражание. За него съобщи служебният премиер проф. Георги Близнашки на първата пресконференция след заседанието. 

По-рано при церемонията по приемането на властта Близнашки бе категоричен, че кабинетът няма да остане глух за нуждите на пострадалите ни сънародници въпреки оскъдните средства в държавата. Той призова всички българи да бъдат солидарни с хората от бедстващите райони и да се включат в дарителските и доброволческите акции. 

На пресконференцията заедно с премиера присъстваха министрите на външните и на вътрешните работи. Йордан Бакалов обяви готовността на институциите за справяне с наводненията. Той заедно с министъра на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков ще посетят утре пострадалите населени места, за да се запознаят със ситуацията. „Взети са мерки, екипите са на терен. Нямам обратна връзка за някакъв проблем. Нещата на този етап са под контрол", уточни Бакалов. Той заяви още, че се е знаело три дни по-рано, че ще има приливна вълна.

Външният министър Даниел Митов и премиерът обявиха решението на кабинета да номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар, вицепрезидент на Европейската комисия и Върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика.

Едно от първите решения на служебното правителство е да предложи на президента да награди с високото държавно отличие орден "Стара Планина" посланиците на Франция и Германия, чиито мандати изтекоха миналата година. Актът цели да поправи дипломатическия скандал, който възникна с отказа на кабинета "Орешарски" да ги номинира за ордени преди отпътуването им от България. Матиас Хьопфнер и Филип Отие открито изразяваха подкрепата си за гражданското общество и антиправителствените протести, което предизвика демонстрацията не неуважение към тях от страна на управляващите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай