Близнашки: Необходимо е възстановяване на доверието

Близнашки: Необходимо е възстановяване на доверието | StandartNews.com

София. "През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко, това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи", каза служебният премиер Георги Близнашки по време на церемонията по приемането на властта от кабинета "Орешарски" в Министерски съвет.

"Основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички.

Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции. Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество", подчерта проф. Близнашки.

"Ние не идваме на власт в името на някакви дългосрочни цели и интереси, имаме ясното съзнание, че трябва да се справим с основната си задача. Нещата не могат да се сведат единствено и само до изборите, необходима е финансова, икономическа и морална стабилизация, за да може на тази основа да произведем нормални избори в тази страна."

Като основни приоритети той очерта да се стабилизират основните обществени системи, да се възстанови доверието с партньорите в рамките на ЕС и на НАТО и да се започне с реформи.

"Не сме търсили извънредни правомощия. Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство", добави той.

"Може само да се съжалява, че не беше направена актуализацията на бюджета. Не става дума за празен чек, а за решаване на неотложни проблеми, които понякога идват като гръм от ясно небе", аргументира се той.

Независимо от ограничените финансови ресурси, с които разполага правителството, Близнашки обеща, че служебният кабинет ще откликне на болките на съгражданите след наводненията. Той призова всички да се включат в кампанията за набиране на средства за бедстващите райони

"Ще търсим помощ по т.нар. европейска солидарност, но като българи е редно да имаме национална отговорност", добави той във връзка с наводнението в Мизия.

Служебният премиер благодари за премахнахте заграждения пред НС - "това беше нашата първа задача, но вие ни изпреварихте", каза той.

"Няма да прибягваме към никакви чистки или прояви на реваншизъм", обеща Близнашки, но уточни: "всички замесени в корупционни скандали или проявяват политически пристрастия ще трябва да се разделят със своите постове".

Преди изказването на Близнашки, Пламен Орешарски направи кратък отчет на постигнатото от неговия кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай