Кристалина Георгиева е предложена за вицепрезидент на ЕК

Кристалина Георгиева е предложена за вицепрезидент на ЕК | StandartNews.com

София. Правителството предлага Кристалина Георгиева за български кандидат за еврокомисар и вицепрезидент на Европейската комисия и върховен представител по въпросите на външната политика.

Това реши на първото си заседание служебното правителство, съобщи служебният премиер Георги Близнашки.

"За мен е чест и отговорност да съм кандидат на България за втори мандат в Европейската комисия. Благодаря на всички, които ме подкрепят", написа малко след това в Twitter Георгиева.

„Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи по-висок пост. Това ще бъде огромно признание за нашата страна", заяви Близнашки.

„Тази кандидатура отдавна се обсъжда в обществото. Това е убедителна, достойна кандидатура за България. Ако тя успее да заеме поста, това ще бъде голям успех за българската външна политика, за българската дипломация", добави той.

По думите му Кристалина Георгиева скоро ще посети България.

Външният служебен министър Даниел Митов отбеляза, че Георгиева не се нуждае от реклама тук или в Брюксел.

"Тя е човек, който си извоюва великолепно име и уважението на всички свои колеги. Има отлични отношения с много световни лидери поради природата на своята работа до момента и би била чудесен върховен представител по въпросите на външните работи", посочи Митов.

"Има сериозна амбиция, няма да е лесно, но си заслужава усилията и ще положим всички усилия", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай