Михайлова: Грозят ни сериозни санкции заради неизградените депа

Михайлова: Грозят ни сериозни санкции заради неизградените депа | StandartNews.com

Стара Загора. Ако България бъде осъдена заради неизградени депа за битови отпадъци, само първоначалната санкция е 500 млн. евро, а след това се налагат немалки санкции за всеки ден докато удовлетворим претенциите на Еврокомисията. Това призна министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в петък след срещата със староагоркия бизнес.

Тя припомни, че в момента според оценката на ЕК у нас функционират 113 регионални депа за битови отпадъци, който не отговарят на изисквания. За изминалия програмен период България е изградиба само две модерни депа. В момента имало договори за още 19 дапа и единствения ни шанс да отървем санкцииите бил да ги изградим до края на тази или началото на идната гозина. Другите две мерки били да бъдат реновирани някои от закритите вече сметища и общините рязко да намалята обема на битовите отпадъци.

Мнистър Михайлова съобщи още, че е разпоредила проверка за ценза на новоназаначената щефка на старозагорската РИОСВ Мария Христвоа. Сигналът за валидността на нейната диплома за висше образование се проверявал от инспектората на министерството и ако бъдело констатирано нарушение решението за назначението и щяло да бъде ревизирано. Екоминистърът увери, че конкурсът за подбор на новите регионални директори бил максимално прозрачен и обективен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай