Мъжът на годината мечтае за просветен диктатор

Мъжът на годината мечтае за просветен диктатор | StandartNews.com

Приели неговата "Мис Физика" в 20 университета

Бизнесмени подкрепят казанлъшкия физик Теодоси Теодосиев - Тео и школата му за млади таланти

"На България е нужен един просветен диктатор, който ще промени тотално отношението към ума, интелекта, науката". Тази своя съвсем нестандартна мечта мъжът на 2014-та - Теодоси Теодосиев - Тео, е споделял неведнъж. И го подкрепя само с един пример - на южнокорейския генерал Пак Джон Хи, който само за 15-ина година превръща Република Корея в икономически тигър. И това става благодарение на тотални, агресивни инвестиции в образованието и науката.

Онези, които познават казанлъшкият физик и необикновената му школа за млади таланти, няма как да се усъмнят в неговите демократични нагласи. И като преподавател, и като човек Тео е истински демократ по душа. Дори в неговите занятия по физика, които нямат нищо общо със стандартните уроци, всеки ученик може да влезе и излезе по всяко време. Нестандартната му мечта за "просветния диктатор" е по-скоро израз на натрупаното огорчение през годините. Тео никога няма да забрави пренебрежителното отношение към първия златен медалист от международна олимпиада по физика от неговата школа - Иван Танев, направил по-късно бляскава кариера като учен отвъд океана. "Браво, Иванчо, продължавай все така", поздравил първия ни абсолютен първенец по физика тогавашният просветен министър. И му връчил почетна грамота. "Същата тази година връстник на Иван, стана национален първенец по дълбока оран и получи златната звезда на герой на социалистическия труд", припомня си с горчивина Тео.

Той не крие, че е обнадежден от стъпките в правилна посока в последно време. И на управляващите, и на обществото, дори и понякога да приличат на търсен ПР. Показателен е самият факт, че в анкетата на Дарик радио, в която по правило на почит са политиците и мачовците, за пръв път от години в тройката са двама представители от духовната сфера - Тео и писателят Милен Русков. Както е известно, с първото си решение новото правителство предостави сградата на бившето училище по хидравлика в Казанлък за база на школата на Тео. Кабинетът отпусна и исканите от общината над 400 хил. лв. за изграждане на ново учебно крило на природоматематическата гимназия "Никола Обрешков", в която е минал целият живот на Теодисиев. Той е особено впечатлен от масовата подкрепа на неговата школа от цялата страна. "Съвсем безкористно ни помагат строителни предприемачи, бизнесмени, обикновени хора и ремонтът на двата етажа на предоставената ни сграда няма да струва на държавата или общината и една стотинка", посочва с благодарност Тео. Имало желаещи да стегнат и старото училище в планинското селце Борущица, което навремето Теодосиев купува за лятна школа по физика.

И миналата година възпитаници на Тео прославиха прочутата му школа и България по четирите краища на света. "На някои от международните състезания по физика - в Русия, Румъния, Казахстан, където спечелихме куп златни и сребърни медали, националният отбор на България по физика бе съставен почти изцяло от нашата школа", посочва горд учителят на младите дарования. Катя Йорданова пък за втори път, в две последователни години става "Мис Физика". "Това не е приз за красота, а признание за най-талантливата млада физичка в света", пояснява Тео. Катя е била приета в 20 университета с пълна стипендия. От петте най-престижни вуза отвъд океана - Харвард, Принстън, Йел, Станфорд, Калтех /Техническия в Калифорния/, на три пъти променяли сроковете, само и само да привлекат първата дама на световната физика. В крайна сметка Катя избрала вековния авторитет и традиции на английския Кембридж, макар и без стипендия. "Чуваме се от време на време, казва, че следването и е много леко", хвали най-талантливата си възпитаничка в последните години Тео.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай