Маша Илиева - изборът на Джеймс Бонд

Маша Илиева - изборът на Джеймс Бонд | StandartNews.com

София. Изящество, женственост, скандалност, интелект, усърдие, филантропия са част от думите, които стоят до името на балерината Маша Илиева. И въпреки многото, което казват за нейната личност и творчество, то пак е недостатъчно, за да опише магнетичността, която привлича всеки към балерината. На сцената, докато танцува, Маша е ефирно създание, чиято крехкост удивлява и плаши. Но не и в живота. Там тя е отдадена на това, което прави с цялото си сърце. Преподавателските й умения и нещата, които сътворява в школата си за млади танцьори, малцина могат и имат сърце, за да им се посветят. Последният, който потърси нейната помощ, беше не кой да е, а самият Пиърс Броснан. Той беше у нас за снимките на екшън трилъра "Сървайвър", но намери време да поработи върху следващия си филм, посветен на Луи XIV. Звездата искаше да се потопи в епохата на Краля слънце чрез езика на танца, а кой по-добре можеше да му даде уроци от нашата Маша.

 

Всъщност тя е наполовина рускиня. Баща й открадва майка й от някогашния Ленинград. Благодарение на нея всъщност Маша става балерина. Заради нейната непоклатимост дъщерята да се посвети на танцовото изкуство и заради изящността на учителката й, примабалерината Цвета Джумалиева, в чийто клас влиза в Държавното хореографско училище. Година след това талантливата ученичка е изпратена да се усъвършенства в световноизвестната Академия "Ваганова" в Санкт Петербург, тогава Ленинград. В продължение на 7 години нейни педагози са били Мария Боярчикова, Людмила Белская, Ирина Трофимова и известната руска балерина Фея Балабина. Там се запознава и с бъдещия си съпруг премиерсолистът на Софийската опера Ясен Вълчанов. Още тогава деветокласникът знаел, че 11-годишната красавица някога ще бъде негова жена. Тогава дори й помагал с прическата. До денят на сватбата им ще мине още много време. А когато решават да го направят, тя е на 24, а той на 28. Баща му е против, защото това би съсипало кариерата му. В крайна сметка кариерата съсипва брака им едва след 4 години. Разводът им е дълго одумван в светските столични среди. А младата жена повече никога не се омъжва.

 

Всъщност по времето, когато Маша става примабалерина на Софийската опера и балет, в трупата на танцьорите има 120 наперени и талантливи артисти. Да си пробиеш път през всички, когато си едва 17-годишен, е донякъде Божия воля.
Медиите пишат колкото за нейния талант на сцената, толкова и за нейната смелост извън нея, дори повече. Маша беше в центъра на медиен и не само скандал, защото дръзна да заснеме гола фотосесия за българското издание на еротичната библия "Плейбой". По това време тя беше шеф на балета в Софийската опера. Снимките предизвикаха не само рецепторите на естетите (защото бяха прекрасно изпълнени, без никаква пошлост), но провокираха пуританите. Тогавашната директорка на Операта Христина Ангелакова пуска заповед за уволнение на Маша, без да мисли много. Според слуховете е била натисната от самата зам.-министърка на културата по това време Анда Палиева. Маша се държа достойно в този медиен и измислен скандал. Много артисти тогава я защитиха. А тя просто каза, че е готова да я сложат гола и на билборд, стига това да привлече внимание върху проблемите на балета ни. Такава е Маша Илиева и до днес - не отстъпва пред стените и ги прескача с изящество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай