Марин Райков носи на ръце „Свети Георги” в Зограф

500 поклонници дойдоха за храмовия празник на българския манастир

Марин Райков носи на ръце „Свети Георги” в Зограф | StandartNews.com

Атон. Служебният премиер Марин Райков понесе на ръце аравийската икона на „Свети Георги" в двора на българския манастир в Света Гора.

Втората чудотворна икона на светеца носиха и министрите на културата и транспорта Владимир Пенев и Кристиан Кръстев, както и останалите членове на официалната делегация, дошла в Зографския манастир по повод храмовия му празник.

Тази година заради Великден зографската света обител премести честването на Свети Георги на 9 май. Въпреки че почитането на паметта на светеца бе отложено с 3 дни благочестивият обичай иконата да бъде носена от миряни и монаси бе спазен. "Ако се помолиш от сърце, докато я носиш, "Свети Георги" ще ти помогне, ще чуе молитвата и ще я изпълни, стига тя да е за добро на хората и на самия човек, който се моли", гласи преданието.

Заради лошото време обаче литийното шествие бе само в двора на манастира, а не до параклиса на Свети Георги, намиращ се на отсрещния хълм. 500 поклонници от България дойдоха, за да почетат паметта на светеца. Службата бе водена от варненския митрополит Кирил.

Официалната делегация от София пристигна в Света Гора в сряда. Държавниците посетиха светогорската столица Карея и Свещения Кинотис /парламента/. След това те се поклониха пред чудотворната икона „Достойно есть" в съборната църква Протата, след което отпътуваха за българския манастир.

„Нека да пребъде тази света обител като духовна крепост на българщината и на православната ни вяра. Нека свети Георги да освети пътя ни", написа Марин Райков в книгата на Зографския манастир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай