Магистрали и култура вдигат рейтинга на кабинета (ОБЗОР)

Магистрали и култура вдигат рейтинга на кабинета (ОБЗОР) | StandartNews.com

Държавните институции отбелязват лек спад на доверието през последните месеци. Правителството запазва подкрепа от 23%, но отрицателните оценки за работата му нарастват от 36 на 40 на сто. Това показва последното проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено от 7 до 15 април сред 1020 души.

Според анкетираните най-успешни действия на кабинета са в инфраструктурната област (38%), следвана от културната (29%), външната (25%), а като най-неуспешни се считат - политиката по доходите (9%), следвана от икономическата, социалната и образователната (по 17%). Най-драстична е промяната в здравеопазването - ръст от 10 на 19%, в сравнение с предишния кабинет "Борисов".

"Ножът е опрял до кокала" и нищо по-малко от решителни действия и видими резултати няма да удовлетвори очакванията от властта и управлението, е друг извод на социолозите от "Алфа Рисърч".

Поляризирано остава отношението към президента Росен Плевнелиев. Доверието към него бележи лек спад от 29% до 26% за последните три месеца, при 37% неодобрение и също толкова неутрални оценки. Парламентът запазва одобрение от 11%, но критиката за дейността му нараства рязко от 46% през януари до 53% през април.

Публичната активност на прокуратурата също не води до промяна в обществените оценки за нейната ефективност. Работата на системата като цяло и главният прокурор Сотир Цацаров получава 11% одобрение срещу 41% неодобрение.

Казусът с КТБ е сред актуалните примери за силна обществена нетърпимост към всякакви опити за "замитане на следите" и задкулисно преразпределяне на икономически активи, смятат социолозите. 83% от българите възприемат готвената сделка за продажба на активи на Цветан Василев на люксембургската компания LIC33 като недопустима и смятат, че тя не трябва да се реализира, тъй като ще ощети както тях самите (68%), така и държавата (68%).

От октомври насам доверието към премиера Борисов се е увеличило с 8 пункта. С 33% доверие и 36% недоверие той успява да запази баланс между положителни и отрицателни оценки, докато при останалите партийни лидери негативните стойности превишават от 2 до 6 пъти позитивните, отбелязват социолозите. Покачва се рейтингът на министрите Лиляна Павлова, Петър Москов и Ивайло Калфин. Най-неодобрявани членове на кабинета са Тодор Танев, Владислав Горанов и Божидар Лукарски.
Кризата в левия спектър очевидно е свързана и с криза на лидерството в него. Михаил Миков с общо доверие от 13% трудно може да спомогне за електорален пробив на БСП. Маневрите на Георги Първанов също не са повлияли позитивно на рейтинга му. Той губи 3% от януарските си стойности и се установява на 20% доверие при 43% недоверие. Единствено в център-дясно е налице консолидирана подкрепа, смятат от "Алфа Рисърч". Останалият политически спектър и на равнище партии, и на равнище лидери е силно фрагментиран. Това не позволява мобилизация на обществена енергия, независимо от запазващите се високи нива на недоволство от дейността на държавните институции и икономическата ситуация в страната. На този фон потенциален риск би дошъл основно от разширяването на нишата за радикални популистки проекти, експлоатиращи вътрешната или външна несигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай