Лютви Местан: Прокуратурата да разследва опит за преврат

Лидерът на ДПС поиска всички членове на СИК да се подписват на бюлетините

Лютви Местан: Прокуратурата да разследва опит за преврат | StandartNews.com

София. „Фалшифицирането на изборните резултати, подмяната на вота, представлява по същество опит за държавен преврат и насилствено завземане на властта ", обяви лидерът на ДПС Лютви Местан по повод скандалът с намерените 350 хиляди бюлетини в печатница в Костинброд.

Местан настоява прокуратурата да разследва престъпление по чл. 91 от Наказателния кодекс, дали не са на лице основания за подвеждане под съдебна отговорност за престъпления срещу републиката. Трябвало да се провери и дали няма организирана престъпна група, в която според Местан влизат и социологически агенции.

„Никой в България не е сигурен, дали намерените в печатницата са единствените такива бюлетини. Трябва да има разследване, дали вече не са раздадени бюлетини на български граждани в страната и в чужбина", обяви още Лютви Местан.

По тази причина ДПС настоява за спешно заседание на Централната избирателна комисия, на което ЦИК да задължи всички районни и секционни избирателни комисии да провеждат изборите по нова процедура: Да се считат за валидни само онези бюлетити, на които при поставяне на първия печат преди гласуването той да бъде съчетан с приложени подписи на всички членове на СИК. Когато избирателят се върне след тъмната стаичка за втори печат, такъв да се полага само ако има подписи на всички членове, обясни Местан.

Лидерът на ДПС призова всички партии да го подкрепят и настоя за позиция на служебния премиер Марин Райков и президента Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай