Лудост ли? Ето сертификат от Османската империя

Направен преди повече от един век

Лудост ли? Ето сертификат от Османската империя | StandartNews.com

Покрай истерията с въвеждането на зелените сертификати за ваксинация срещу коронавирус, главният секретар на Главното мюфтийство у нас Джелал Фаик се зарови в историята и доказа, че не откриваме топлата вода. Сертификат за ваксинация е бил въведен още в Османската империя, пише Дир.бг.

Документът, който Фаик показа на снимка , се намира в Държавния дигитален архив в Истанбул и най-вероятно е от поставяне на ваксина срещу едра шарка.

Фаик, който е историк по образование, разчита надписа на автентичния сертификат от 1900 г. Той е издаден от Османската държава на Константин, 22-годишен християнин от град Аматия,

"Да се види, че това не ни е за първи път. Това сме го играли преди един век! Да видят хората, че е имало ваксинация и преди един век. Да се види, че благодарение на науката сме успели да предотвратим това целият свят да измира от едра шарка. И сега в момента го изживяваме същия период", каза той.

Джелал Фаик прави сравнение с темпа на ваксиниране у нас и в Турция. В страната с население 85 милиона души са ваксинирани вече 62% от хората с китайската ваксина, а немалка част от турците са си поставили и бустерна доза, вече от препарата на "Пфайзер", казва Фаик.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай