Лошо време спря Скатов на 167 м. под Дхаулагири

Лошо време спря Скатов на 167 м. под Дхаулагири | StandartNews.com

Българският алпинист д-р Атанас Скатов e достигнал вчера до височина 8000 м. при атаката си на седмия по височина връх в света Дхаулагири (8167 м). Групата, която е поела към върха е достигнала до 7800 м. Единствено Скатов и неговия шерп са продължили и са спрели на 8000 м., или 167 м. под върха. Според информация от самия Скатов той и шерпа му са се отказали последни от атака на върха.

" Времето се развали, теренът беше изключително стръмен , газихме в много дълбок сняг и нямахме фиксиран парапет догоре", съобщи Наско по сателитния си телефон от 7800 м. височина, слизайки надолу. Очаква се днес Скатов да слезе в базовия лагер.

"Наско, радваме се, че си жив и здрав и сме сигурни, че си направил всичко възможно да се качиш, но понякога се налага в името на разума и живота да се взимат и такива решения. Това не те прави по"малко герой", написаха в социалната мрежа Фейсбук неговите приятели. На 1 май Скатов изкачи връх Анапурна (8091 м), като това бе неговия трети покорен осемхилядник след Еверест и Манаслу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай