Лекуваме бойци на Украйна

Лекуваме бойци на Украйна | StandartNews.com

Варна. България е избрана за ръководител на бъдещия доверителен фонд на НАТО в помощ на Украйна. Това съобщи военният министър Николай Ненчев, който беше посрещнат с церемония в щаба на Военноморските сили .

Според Ненчев това означава, че ще предложим програма за физическа рехабилитация на военнослужещите от всички силови структури, участвали в антитерористичната операция в източните райони на страната. Предвижда се лечение, възстановяване в санаториуми, протезиране и други дейности в подкрепа на травмирани бойци от силите за сигурност на Украйна. Освен това в България ще се провеждат обучения на различни подразделения на украинската армия.

Русия няма да прекрати програмата си за ремонт на военни кораби във варненският завод КРЗ "ТЕРЕМ Флотски арсенал",изрази надеждата си министър Ненчев. Според него това е икономически, а не политически въпрос и той не вижда причина Кремъл да постъпи геополитически по въпроса. Програмата за ремонт на руските бойни кораби представлява рамково споразумение, което първоначално бе подписано по време на тройната коалиция, като инструмент за изчистване на дълга на България към СССР. Общата стойност на ремонта е около 100 млн. долара, като по неофициална информация, съветският дълг е изчистен и от 2012 година "Терем Флотски арсенал" получава пари за ремонтната дейност. В момента в "ТЕРЕМ Флотски арсенал" се ремонтира един учебен кораб на Балтийският флот на Русия. Общо за цялата програма през военният завод са преминали над 10 руски военни кораба, в голямата си част спомагателни, което направи варненското дружество една от малките печеливши в холдинга "ТЕРЕМ". По данни на Ненчев 18-те дружества в „Терем" са на загуба от 5.5 млн.лева всяка година. Военният министър каза още, че като цяло в системата на министерството на отбраната има сериозни изтичания на средства.Не съм далеч от идеята и за външен одит, каза министърът.Но е категоричен, че няма да отстъпи от позицията , че съкращения сред личния състав на армията не бива да се правят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай