Лекарка минала през ледник заради Пимпирев

Лекарка минала през ледник заради Пимпирев | StandartNews.com

Експедицията ни ще търси останки от динозаври, снимат с дрон Антарктида

Лекарка минала през ледник, за да стигне до проф. Христо Пимпирев на Антарктида. Това разказа шефът на българската експедиция, който преждевременното се прибра в София заради вирусна бронхопневмония. По думите му испанска докторка с украински произход го е чакала до сутринта, след което преминала планинския баир с тежка чанта и електрокардиограф, минала през ледник, за да му занесе антибиотик, който го няма в нито една болница в България и струва 800 евро. След това в Пунто Аренас на Магелановия проток в болница с перфектна апаратура в "един град на края на света" му направили изследвания за половин час, дали му лекарства и никой не му поискал и един лев. "Искрено се надявам човешките отношения тук да станат такива, каквито са в Антарктида, защото за мене беше проведена една безпрецедентна спасителна акция", обясни проф. Пимпирев на летище София вчера. По думите му фактът, че се завърнал по-рано, с нищо няма да попречи експедицията да завърши успешно.

В момента на Антарктида е лято и температурите са минус 5 градуса, каза Пимпирев. Той обясни, че остава месец до завършването на тази експедиция. Той самият е доволен от свършеното до момента там.

"Експедицията върви много успешно. Има много млади хора. Има много млади асистенти. Сега през февруари трябва да отидат на един съседен остров, където ще търсят вкаменелости, може да намерят и останки на динозаври", обясни професорът. Учените са завършили геодезичния картографски проект, като използвали дрон за целта.

Професорът посочи, че всички са очаквали да пристигне президентът Росен Плевнелиев, който по думите му не отишъл по "някакви политически причини".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай