Лазаров: Техническа грешка е вероятната причина за взрива в завода

Лазаров: Техническа грешка е вероятната причина за взрива в завода | StandartNews.com

София. Причината за взрива на завода „Вертекс" ЕООД в Мъглиж трудно може да бъде посочена към този момент. Това заяви главният секретар на Министерството на вътрешните работи Светлозар Лазаров. И изтъкна, че „се отнася за техническа грешка", поне според първоначалните данни, които има полицията.

Грешката е станал по време на изработване на пресовка за факел, каза още Лазаров и поднесе съболезнованията си към близките на загиналия мъж. Той отказа да каже името му: „Нека да го спестим това нещо. Има компетентни органи, които са се заели с тази работя, работят и с близките".

В момента можем само да се надяваме, че състоянието на двете жени ще се подобри, добави Лазаров. „ Нека да ги разделим нещата на две. В действителност, както казахте, извършвани са проверки. Конкретно за случаят от вчера, през месец октомври е извършена проверка, в която са участвали всички институции", каза главният секретар на МВР по повод това, че взривът от вчера е пореден за тази година.

ОД МВР – Стара Загора, ГД „Пожарна и аварийна безопасност" , Инспекцията по труда, ДАНС, са проверили завода в Мъглиж. По думите на Лазаров тогава не са констатирани каквито и да е било нарушения. През ноември месец в завода отново е била извършена проверка, но този път от службата „Контрол на общоопасните средства" (КОС) , във връзка с боеприпасите и на мерките за безопасност за тяхното съхранение, смята той. „Инспекцията по труда е компетентният орган, който наблюдава и отговаря за производственият процес. Няма как до всеки един работник, до всеки един служител на предприятие в Р България да има полицай, или да има служител на Инспекция по труда".

В процеса на разследването ще стане ясно, дали всички мерки за безопасност са спазени.

Светлозар Лазаров коментира още промените в Закона за МВР, както и своята работа през отминаващата си година. „Когато говорим за МВР, трябва да има ясни послания и политики в някои аспекти. Промените трябва да се приемат с широк консенсус за дълъг период между всички политически партии", обясни той и бе категоричен, че преместването на ГДБОП не е най-важното в промените. „Има по-важни неща, които трябва да излъчва един закон. Той трябва да се отнесе конкретно към истинските рискове пред държавата – миграционен натиск и риск от тероризъм", изтъкна още той.

Около 9% спад на битовата престъпност в сравнение с миналата година, отчете главният секретар на МВР. Нападателят на възрастното семейство от Малорад, който е установен, продължава да се укрива от органите на реда и пострадалите все още чакат справедливост почти година след жестокото нападение, заяви Лазаров.

„Тежко е за пострадалите хора, но това са механизмите – спазваме определени процедури. Вероятно е бил под някаква гаранция, напуснал е страната и сега трябва да харчим парите на българския данъкоплатец, за да го издирваме", посочи той.

Опазването на гражданския мир по време на протестите и справянето с миграционния натиск. Това са били най-тежките задачи на Светлозар Лазаров през 2014 г., стана ясно от неговата равносметка.

„Аз предложил да си подам оставката. Проверката за действията на главния секретар приключи, стана ясно, че няма грешка на главния секретар", заяви той по повод случая със стрелеца в Лясковец, при който загина спецполицай.

„Много смърт, много загуби – имахме още няколко колеги, които загинаха по време на работа. И в Горни Лом, и в Мъглиж, и във Варна, и на всички наводнения, беше много тежко", обобщи Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай