"Квадрат 500" вече е отворена за посетители

"Квадрат 500" вече е отворена за посетители | StandartNews.com

Националната галерия "Квадрат 500" вече е отворена за посетители. Тя бе открита по обяд днес, а на събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът на културата Вежди Рашидов, както и други министри от кабинета.

"Преди няколко години при акад. Светлин Русев ме бяха поканили в едно ателие и си говорехме, че няма музеи и че мазетата са пълни с картини, икони, които се рушат и аз му казах, че ще му направя музея. Ето, музеят го има днес", каза Борисов по време на откриването.

„Прочетох в един сайт: Откриват нов музей със стари картини и сега съм казал на Вежди това, новото крило да е с мои картини и на нови, млади автори", каза шеговито премиерът.

Борисов изтъкна, че в "Квадрат 500" има уникални експонати, които могат да бъдат видени само в България. "Много преди да дойде демокрацията, умни хора са давали пари и са откупували подобни неща. Пожелавам Ви успех", коментира още той за Българския Лувър.

"Една сграда - да, тя трябва да е прекрасна и добре изградена, но най-важното е да можем да я напълним със съдържание, а ние можем да бъдем горди, че България има с какво да запълни всички тези паметници и това богато културно-историческо наследство, можем да го експонираме на такива прекрасни места", каза регионалният министър Лиляна Павалова за новата галерия в страната.

Стандарт Нюз припомня, че техническата подготовка на експозицията е на стойност 235 000 лв., реставрационни материали - 76 000 лв., рамки и подрамки на произведенията - 54 000 лв., гранитни постаменти - 8 000 лв., протекционни средства на творбите при експониране - 72 000 лв., албум - 25 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай