Куюмджиев: Прогнозните сметки няма да отпаднат веднага

Куюмджиев: Прогнозните сметки няма да отпаднат веднага | StandartNews.com

София. Сметката за парно и за топлата вода ще се разпределя равномерно през отоплителния сезон и през годината с новата Наредба за топлоснабдяването, заяви пред БНР Димитър Куюмджиев – директор на Дирекция "Сигурност в енергоснабдяването" в Министерството на икономиката и енергетиката. Той обаче посочи, че няма как прогнозните сметки да отпаднат веднага.

"Те ще изчезнат постепенно, когато се въведе от всички клиенти на Топлофикация ежемесечно отчитане на уредите за разпределение или когато всички уреди станат с дистанционен отчет. Засега болшинството от жилищните сгради ще се разпределя топлината чрез дялово разпределение, т.е. един път годишно ще се прави изравнителна сметка. Единственото, което е характерно, е премахнато – вече няма да има дялово разпределение като процент, а се използва прогнозното количество топлина, което всеки клиент е потребил през предшестващия отоплителен сезон. Това е реално количество топлина, което не се оспорва от потребителите след окончателната изравнителна сметка и не зависи от потреблението на останалите. Така че ако някой в дадена сграда заяви нулево потребление, а в последствие се окаже, че той е потребявал топлоенергия, тя няма да се разпределя на останалите. Основната цел на работната група беше да се постигне колкото е възможно по-висока предвидимост на сметките на всеки клиент на Топлофикация", каза той.

"Основната промяна е по отношение на определянето на сградна инсталация, която събужда толкова много спорове понякога. Сега има два изчислителни варианта, един с фиксиран процент и един с реално измерване от правоспособна фирма", посочи Куюмджиев. По думите му ежегодно ще се определя дела на сградната инсталация.

"В наредбата проблемът с кражбите не може да се реши по отношение на отоплението. По отношение на топлата вода има съществено изменение и то се състои в това, че в наредбата е засилен натискът между тези абонати на топлофикационните дружества, които до този момент отказват да монтират водомери за топла вода. Предвидено е, когато има разлика в общия водомер за сградата и отделните водомери – тази разлика се начислява само на тези, които нямат монтирани водомери за топла вода. Искаме да принудим хората, които не са монтирали водомери или техните са с изминал срок на годност, не са проверени, да го направят това, като на всички им се дава по 3 месеца предизвестие", коментира още Куюмджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай