Неделя,

Кучи студ в сряда

От: Администратор -
8503
Кучи студ в сряда
A
A
A

Минусови температури ще сковат България през тази седмица, предричат синоптици. Най-студено ще е времето в сряда. Тогава най-студено ще е в Смолян - цели -17 градуса. В Перник, Търговище и Габрово няма да е много по-топло, като там термометрите ще отчетат -14. Метеоролозите очакват валежите от сняг в цялата страна да спрат утре, а облачността да се разкъса и намалее до незначителна. Слънцето обаче няма да успее да затопли, като максималните температури през седмица няма да бъдат повече от 7-8 градуса. Синоптиците предричат по-трайно затопляне и увеличение на температурите да настъпи чак в началото на следващия месец.

Заради поройните дъждове и наводненията в Одринско от Марица и Тунджа Турция ще строи язовир и канал в близост до границата. Целта е те да предотвратят периодичните наводнения на района, където се събират извиращите от България реки Марица, Тунджа и Арда. Според турските власти това е единственото възможно решение, за да отърват Одринския регион от наводненията на общите реки, от които гражданите търпят големи поражения и щети, подчерта валията на Одрин Дурсун Али Шахи, съобщи БНР. До няколко месеца ще бъде изготвен проект за 100 млн. лири и ще бъде обявен търг за избор на изпълнител. Проектът включва изграждането на тръбопровод извън Одрин. Дължината му ще е 7 км и с него водите на Марица ще бъдат отбити малко преди участъка, където се събира с Тунджа. "Така ще премахнем риска от наводненията, причинявани от валежите. Няма да се страхуваме от това, че са изпуснали язовирните води от българска страна, сами ще си контролираме положението и ще взимаме мерки", каза Шахи. Марица и Тунджа наводниха Одрин само преди дни, а 3000 души бяха евакуирани.

Турският министър на горите и водите Вейсел Ероглу обвини българските власти в недобросъвестност по отношение на контрола на язовирите на Марица, Тунджа и Арда. В изказване пред депутатите в турския парламент той заяви, че бил изготвен проект за общ язовир на река Тунджа с България, който нарече "проект на дружбата", но българските власти не се интересували от него.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички