Кучи студ в сряда

Кучи студ в сряда  | StandartNews.com

Минусови температури ще сковат България през тази седмица, предричат синоптици. Най-студено ще е времето в сряда. Тогава най-студено ще е в Смолян - цели -17 градуса. В Перник, Търговище и Габрово няма да е много по-топло, като там термометрите ще отчетат -14. Метеоролозите очакват валежите от сняг в цялата страна да спрат утре, а облачността да се разкъса и намалее до незначителна. Слънцето обаче няма да успее да затопли, като максималните температури през седмица няма да бъдат повече от 7-8 градуса. Синоптиците предричат по-трайно затопляне и увеличение на температурите да настъпи чак в началото на следващия месец.

Заради поройните дъждове и наводненията в Одринско от Марица и Тунджа Турция ще строи язовир и канал в близост до границата. Целта е те да предотвратят периодичните наводнения на района, където се събират извиращите от България реки Марица, Тунджа и Арда. Според турските власти това е единственото възможно решение, за да отърват Одринския регион от наводненията на общите реки, от които гражданите търпят големи поражения и щети, подчерта валията на Одрин Дурсун Али Шахи, съобщи БНР. До няколко месеца ще бъде изготвен проект за 100 млн. лири и ще бъде обявен търг за избор на изпълнител. Проектът включва изграждането на тръбопровод извън Одрин. Дължината му ще е 7 км и с него водите на Марица ще бъдат отбити малко преди участъка, където се събира с Тунджа. "Така ще премахнем риска от наводненията, причинявани от валежите. Няма да се страхуваме от това, че са изпуснали язовирните води от българска страна, сами ще си контролираме положението и ще взимаме мерки", каза Шахи. Марица и Тунджа наводниха Одрин само преди дни, а 3000 души бяха евакуирани.

Турският министър на горите и водите Вейсел Ероглу обвини българските власти в недобросъвестност по отношение на контрола на язовирите на Марица, Тунджа и Арда. В изказване пред депутатите в турския парламент той заяви, че бил изготвен проект за общ язовир на река Тунджа с България, който нарече "проект на дружбата", но българските власти не се интересували от него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай