Кръв след омразата

Скинари наръгаха сирийско момче, чужденци - човек на БНТ

Кръв след омразата | StandartNews.com

София. Омразата проля кръв. 17-годишният сирийски бежанец Юсуф е в болница, след като бе бит и наръган с нож пред общежитието в столичния кв. "Военна рампа". Двама с качулки изскочили в понеделник вечерта от тъмна кола и нападнали младежа. Това стана ден, след като националистите призоваха с митинги за прогонване на бегълците.

"Всяка вечер тук се навъртат скинхед. Обиждат ни, районът е много опасен и криминален", разказа на перфектен руски очевидецът от лагера Маруф. Раненият Юсуф е в Клиниката по детска хирургия на "Пирогов". Момчето гледало болната си майка. Настанени били във "Военна рампа" предната вечер. По същото време чужденци нападнаха, наръгаха с нож и ограбиха човек на БНТ. 35-годишният мъж не желае името му да се споменава.

Да сложим край на омразата и за запалим свещи срещу насилието, изригна Фейсбук след драмите.

Двамата младежи с бръснати глави набили 17-годишно момче до Военна рампа

Двама младежи с бръснати глави са нападнали с нож 17-годишния Юсуф от Сирия край общежитието за бежанци в столичния квартал "Военна рампа". По информация на "Стандарт" нападателите са пристигнали около 21 часа в понеделник с тъмен лек автомобил, който спрял със запален двигател на изхода на общежитието. Младият Юсуф излязъл да пуши цигара на 50 метра от бариерата, когато от колата изскочили двама облечени със суитчери и му нанесли няколко удара през лицето, ритали го, пронизали го с ножа в гърба и избягали.

Нападението бе извършено само няколко дни след като 20-годишен алжирец нападна студентка в София и я намушка 10 пъти. Броени часове след това симпатизанти на "Атака" и ВМРО призоваха хората "да отговорят на атаката на чужденците".

"Трудно ми е да си представя как 17-годишно момче с майка, която е прекарала инфаркт и се грижи за малко дете, ще тръгне да провокира", коментира инцидента главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По-късно вътрешният министър заяви: "Това не е сериозно нападение, което да цели отнемане на живота. Нека да не избързваме, защото ще бъде грешка и ще дадем неправилна информация на обществото". Лекари от "Пирогов" обаче обясниха, че момчето е с прободна рана и е настанено с опасност за живота в клиниката. Той е постъпил в Клиниката по детска хирургия с прободна рана в поясната област, но няма засегнати органи.

Пред полицаите Юсуф е успял да обясни единствено чрез преводач от арабски, че не е видял много добре нападателите, но разпознал, че говорели на български език. Сирийци от бежанския център разказаха пред "Стандарт", че сънародникът им не е предизвикал никого. След нападението успял да избяга при охраната, която е съставена от двама пенсионери от частната фирма "Бат Секюрити". Гардовете повикали линейка и полиция. "Всяка вечер идват такива младежи. Мисля, че са скинхед. Въртят се наоколо, обиждат ни. Идват с коли и мотори. Тук районът е много опасен и криминален. Предполагам, че онези от снощи са същите, защото и преди са били тук и са ни заплашвали, а охранителите ги разгонват, размахвайки палки", коментира на перфектен руски Маруф. Друг негов сънародник пък заяви на английски: "Този, който е нападнал българското момиче, е алжирец, няма нищо общо с нас".

Бежанците разказаха, че Юсуф и майка му са пристигнали на "Военна рампа" едва предната вечер. Преди това били настанени в лагера в Пъстрогор", но настоявали да бъдат преместени в София, защото имали роднини. Впоследствие те отказали да ги приемат при тях и след като останали без подслон, ги настанили в общежитието във "Военна рампа". Майката на момчето не е в добро здравословно състояние след прекаран наскоро инфаркт.

Междувременно стана ясно, че полицията продължава издирването на нападателя на 20-годишната Виктория Христова. По информация на "Стандарт" Салахедин бин Аладин е живеел в общежитието в Бусманци до преди месец. Там получил бележка за чакащ статут на бежанец, на която посочил за свой адрес на полицай, живеещ в блок 420 на столичния квартал "Овча купел". Последните данни за Аладин са, че се е подвизавал в района на Централна гара, а дни преди нападението е засичан да спи на пейките в подлеза на Софийския университет. "Близо сме до извършителя. Надявам се да имаме малко и оперативен шанс да го задържим", бе единственият коментар за случая на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Нападнаха и човек на БНТ

Служител на БНТ2 е бил нападнат и наръган с нож в центъра на София миналата нощ. 35-годишният мъж, който предпочете да не съобщава името си от съображения за сигурност, е бил нападнат в гръб от трима души на бул. "Александър Стамболийски" в София, докато теглел пари от банкомат, съобщиха от националната телевизия. Според пострадалия нападателите са били чужденци. Приятелите му го намерили след половин час в много тежко състояние. Те го отвели в "Пирогов", където лекарите установили, че има прободна рана в ръката и разбита глава.

От 10 града към МВР: Елате, видяхме Аладин

20-годишният алжирец Салахедин Бин Аладин, който нападна с нож студентката Виктория Христова в София, е бил видян в поне 10 български града. Сигналите за разпознаването на мъжа заляха полицията вчера. "Хората в повечето случаи се припознават и не са сигурни дали наистина е той", уточниха от МВР. Издирваният нападател на 20-годишната девойка обаче все още не е открит и арестуван, допълниха от полицията.

Първият сигнал за Аладин от Алжир дойде от благоевградския квартал "Еленово". Жена, която живее в комплекса, обяснила, че млад мъж я заговорил на почти перфектен английски език, след което спокойно продължил да се разхожда в района. Според нея човекът приличал на този от разпространената от МВР снимка на нападателя на Вики. "Това, че е говорел перфектен английски, по-скоро означава, че не е издирваният мъж. Нищожен е шансът тази информация да е достоверна. Все пак извършваме проверка по случая, няма място обаче за паника и стрес сред гражданите", коментираха криминалистите. Според тях Аладин е без пари и е агресивен, което контрастира на описанието за спокойно излъчване от страна на младия арабин. Той пък от своя страна няма никакви отличителни белези.

Викат и Орешарски в Телиш, готвят блокада на релсите

И МВР шефът Цветлин Йовчев не успя да убеди протестиращите от Телиш за настаняването на сирийски бежанци. Вицепремиерът говори повече от час с тях и после разгледа бившето ракетно поделение, което се подготвя за целта. Йовчев заяви, че все още няма решение на Министерски съвет за това, а само намерения. Лагерът ще бъде от закрит тип. Хората, които ще се изпращат в него, ще са проверени и няма опасност за сигурността и здравето на населението, обеща Йовчев. Той дори обеща на местните да им се отворят работни места покрай изграждането на лагера. 7 млн. евро са засега средствата, които България очаква за справяне с бежанската вълна. Вътрешният министър се въздържа от коментар дали се допуска възможност на всеки бежанец да се предоставя определена сума пари, за да напусне пределите на страната. Въпреки неговите уверения и обещания жителите на Телиш отправиха искане лично до премиера Пламен Орешарски да дойде на място и да се запознае с проблемите. В противен случай заплашиха отново да блокират главния път София - Русе на 10 ноември и да преградят с телата си железопътната линия.

Плевнелиев свика КСНС за 20 ноември

Сидеров обеща да се държи прилично на заседанието

Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 20 ноември. Темата ще е "Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България - състояние на средата за сигурност: организационни, функционални и ресурсни способности на държавата за противодействие на актуалните рискове и заплахи. Предприети мерки в съответствие с настъпилите промени в средата за сигурност и тяхното финансово осигуряване". Доклади по темата се очаква да изнесат вицепремиерът Цветлин Йовчев, шефът на ДАНС Владимир Писанчев и директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров. През последните седмици държавният глава неколкократно бе призоваван да свика Консултативния съвет заради ситуацията с бежанската вълна в България и заплахите за националната сигурност.

Малко след новината за свикването на съвета лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира, че няма да нарушава протокола като на последното заседание. "Ще се концентрирам само върху бежанската вълна", коментира Волен и продължи: "Президентът най-накрая се престраши да свика съвета, понеже аз публично го уверих, че няма да го питам за имотите му в Гърция". Сидеров повтори и тезата си, че Плевнелиев е нарушил закона, тъй като по конституция КСНС се свиква поне веднъж на три месеца. "По-добре късно, отколкото никога", допълни още националистът. "Атака" внесе и проекторешение, с което иска да задължи Министерски съвет да експулсира всички нелегални емигранти и да издигне ограда по цялата ни граница с Турция.

Бареков: Президентът закъсня

Свикването на КСНС от президента Росен Плевнелиев след още две седмици е поредното му неадекватно и закъсняло действие като държавен глава. Това заяви идеологът на "България без цензура" Николай Бареков. "Истерията със сирийските бежанци и незаконните имигранти в България обхвана цялото българско общество и справедливият гняв на хората от провинцията срещу настаняването на бежански лагери по техните населени места е показателно за това", допълни още той. По думите му държавният глава е забавил с месеци Консултативния съвет по неясни и съмнителни за обществото причини. И още: "Това колебание на Плевнелиев показва, че той няма необходимите качества да изпълнява длъжността си". В рамките на дискусиите "10 разговора за България" днес Бареков събира генерали и ключови експерти на кръгла маса по проблемите за сигурността, като една от основните теми е сирийските бежанци и ситуацията в страната. От "България без цензура" настояха партиите да поискат незабавно изтеглянето със седмица по-рано заседанието на КСНС.

Разследват Петното за расова омраза

Русенецът и гардовете му причакват чужденци край джамията

Известният с провокаторските си акции покрай протестите в София русенски герой Бисер Миланов - Петното бе обвинен в насаждане на расова омраза. Той и част от охраната му се разследват от Софийската районна прокуратура за това, че са опитали да предизвикат етническо напрежение в района на софийската джамия Баня башъ. Разследващите органи разполагат с данни, че от няколко дни гардове на русенеца и платени от него младежи провокират събиращите се в района на Халите, а вечер ги причакват в тъмните улички, за да им нанасят побой.

От прокуратурата обясниха, че Петното, Цветан Бонев, който е единият от синовете на Венцислав Ангелов - Чикагото, друга известена фигура от ъндърграунда на Русе, бившият рейнджър от Ирак Николай Илиев - Хамелеона и две яки момчета от Перник - Деян Стефанов и Петър Цонев, са засечени да се движат с "Ауди Q7" в района на джамията. В събота около 16 часа минали отново, но този път групичката била снабдена с два мощни мегафона и през отворените прозорци на джипа крещели с все сила "Ето ги черните! Време е да вземем мерки и да се разправяме с черните". Групата отправяла и различни призиви към гражданите да се саморазправят с имигрантите. От прокуратурата уточняват, че думите им били насочени към множество хора, сред които лица от афроамерикански произход.

Петното и хората около него станаха особено популярни покрай протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Заедно с гардовете си често предизвиква скандали с останалите протестиращи. В момента срещу Петното има множество жалби в различните районни управления в столицата, както и няколко заявителски материала, по които разследващите органи усилено работят. Източници на "Стандарт" от прокуратурата обясниха, че срещу русенеца се готвят дела за закана за убийство и упражнено насилие срещу представители на протестиращите.

Мамят 30 чужденци с по 150 евро

Автобус с 30 сирийски бежанци са били измамени от двама души с по 150 евро. Срещу парите нашенците обещали на чужденците, че ще ги отведат в София, където ще ги настанят в несъществуващ кюрдски културен център, съобщи вчера шефът на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. Двамата българи се издирват от полицията в Хасково. Инцидентът станал около Пъстрогор, стана ясно още от думите на Чирпанлиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай