Костов: Български имами подпомагат трафика на ДАЕШ

Костов: Български имами подпомагат трафика на ДАЕШ | StandartNews.com

"Имами в България подпомагат трафика на ДАЕШ през страната ни и проповядват джихад", обяви бившият премиер и председател на "Център за анализи и управление на рискове" Иван Костов. Той коментира темата по време на семинар за неоосманизма, съобщава Дарик.

Анализът на Костов сочи, че у нас се обучават религиозни водачи, които ще бъдат използвани като инструмент за турския политически ислям.

"Интервенциите в религиозните дела на българските мюсюлмани и ислямизирането на ромските общности се осъществява от Турция и други ислямски страни. След появата на ДАЕШ ограничението на плацдарм на екстремистите в България се разшири. Част от стотиците българи, които са завършили религиозни училища в Йордания, Египет, Саудитска Арабия, където бяха приютени в медресета и пансионати на мюсюлмански братя, станаха салафити и уахабити", обясни Костов.

"Сега като имами подпомагат трафика на ДАЕШ през България, прокламират зверствата й, проповядват и налагане на шериата. Уязвими за техните проповеди и въздействия са на първо място конвертитите - бивши атеисти, най-често християни, приели исляма, които са податливи на крайни внушения", тъврди бившият премиер. 

Според него става въпрос за български роми, които често пътуват в Европа. Там те се свързват с крайни ислямисти, радикализират се и изграждат логистика на ДАЕШ. 

По думите на Костов, затворените общности на българските мюсюлмани са втората уязвима група. "Фактите свидетелстват, че вместо да се противопостави на крайните ислямисти, мюсюлманското вероизповедание ги внедри сред най-уязвимите ромски и българо-мохамедански общности", твърди той.

"Според мащабно социологическо изследване на българските мюсюлмани 4,4% от тях са радикализирани или близо 25 400 души. Те считат, че ако се наложи е редно човек да жертва живота си в защита на своята религия. А 1,4%, над 8000 души, отговарят, че при определени обстоятелства тероризмът може да бъде оправдан", заяви още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай