Кончита Вурст изигра вечния номер на брадатата жена в цирка

Кончита Вурст изигра вечния номер на брадатата жена в цирка  | StandartNews.com

Името на Кончита Вурст бързо се превърна в синоним на скандал - а парчето й - колкото и неподходяща да е точно тази дума - бързо стана най-гледаното видео от всички, които са участвали в Евровизия през последните години.

Нещото от Австрия бе черешката в тортата на конкурса, който и без това трупаше транссексуален имидж през годините - през Дана Интернешънъл и Верка Сердючка. Кончита спази и другата запазена марка на състезанието, впрочем негативна - че нещата са съвсем политически, без грам музикална стойност (повечето песни са истинско изтезание за добрия вкус). Просто преди политическия вот беше по добросъседски намерения, а сега австриецът активира друг дебат - либералната инерция на бурно одобрение от свалянето на всяко табу и противниците на тенденцията.

Изглежда, че брадатата жена в цирка продължава да е сигурен начин за постигане на ефект, независимо дали се намира в ХVIII или ХХI век. Какво все пак свърши Кончита, при положение че песента й е кръгла нула?

Със сигурност се приземи върху един от най-наболелите европейски дебати: този за различността. Нека си припомним ситуацията около Олимпиадата в Сочи - състезанието предизвикваше точно толкова интерес, колкото руските закони, безпощадни срещу проявите на хомосексуалност. Сега Кончита направи същото - само че на безопасната територия на Евровизия. И вбеси руснаците. До степен, в която депутати от руската Дума поискаха да си направят собствен евразийски конкурс, скандализирани от това, че никой не е харесал техните момичета, понеже нямат брада (малко крайна логика, в която обаче има и истина - шансът да впечатлиш на Евровизия с ортодоксален външен вид все повече граничи с нулата). Без да има особен талант, Кончита обаче хвана супермагистралата към успеха: предишното правило, че "Сексът продава" вече е в историята; продават не хармонията, еротиката и красотата, а шокът.

Само ден след триумфа на Вурст в Дания интернет се наводни с колажи на известни жени с добре оформено от фотошопа окосмяване. Азис пък някак се почувства прецакан - номерът, с който той стана известен, свърши работа на друг. В Австрия започнаха да продават салам с названието "Кончита Вурст" - купували си го, казват, хора, които искали да вбесят приятели, ругаещи певеца/певицата. Заради успеха й пък тръгнаха куп готини лафове. От рода на "Не бъди жена, обръсни се". Или: "Днес си особено хубав, макар че не си особено мъжествен с тази брада". Австриецът трябва да е доволен: един-единствен ход му осигури световна слава. Дали ще замре или не е без значение. По-скоро належащият въпрос е: хубаво, но какво да очакваме догодина?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай