Комисар Кристалина Георгиева следи кризата в Туитър

Комисар Кристалина Георгиева следи кризата в Туитър | StandartNews.com

Брюксел. "С голяма скръб научавам за трагедията във Варна. Следя ситуацията с внимание и тревога. Изразявам моето пълно съпричастие с пострадалите!", написа в Туитър еврокомисарят по бедствията и авариите Кристалина Георгиева по повод бедствената ситуация в страната.

Във всички краища на България проливните дъждове причиниха огромни наводнения, реки преляха, а приливна вълна отнесе къщи и автомобили във варненския квартал Аспарухово, отнемайки живота на повече 10 души. Две са жертвите в Добрич, продължава издирването на изчезнали в двата града. 

Тежко е положението в Килифарево, Великотърновско, където река Белица наводни дворове и стопанства, а спасители евакуираха 11 души от покривите на къщите, загинали няма. В община Велико Търново е обявено бедствено положение до преминаване на опасността от придошлите води на Янтра и малките реки, вливащи се в нея. 

Вчера от наводнения пострадаха Сатовча край Благоевград и няколко курорта край Бургас. Материалните щети са за стотици хиляди, загинали за щастие няма. 

По места работят екипи на спешните служби и пожарна безопасност, които помагат на хората да се справят с проблема. Министър-председателят Пламен Орешарски и министри от кабинета посетиха най-пострадалите райони, където действат кризисни щабове. 

Сутринта вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви пред медиите, че все още не е необходимо да търсим помощ от европейските институции за справяне с бедствието и се надява такава нужда да не се появи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай