Бурята отнесе плажове

Семейство бедства в наводнено бунгало, 2-годишно дете на косъм от смъртта

Бурята отнесе плажове | StandartNews.com

Кафяво петно стресна туристи, водата в Златните не става за пиене

София. Воден апокалипсис край морето. Бурята отнесе плажове и уплаши туристите. Много от тях стегнаха куфарите и си тръгнаха. Красивите къмпинги "Каваци" и "Смокиня" са опустошени.

Отнесени бяха чадъри и шезлонги, заведения останаха без покриви. Бунгалата на първа линия бяха под вода, след като огромни вълни заляха крайбрежието. Полиция и Гражданска защита помогнаха на семейство да се евакуира, защото беше блокирано в наводненото си бунгало. Медицинският пункт на "Каваците" е изцяло разбит, а част от скъпото оборудване е унищожено. Заради бедствието по крайбрежието на юг от Созопол десетки летовници се прибраха по родните си места. След последната буря на къмпинг "Градина" край Черноморец пък изплува гигантско кафяво петно с неприятна миризма.

Туристи алармираха, че пречиствателната станция преляла и изпуснала фекалии. На място пристигнаха експерти от РИОСВ и заявиха, че фекалии във водата не са открити. Според проверяващите кафявият разлив е довлечена тиня от местната река Равадиновска. Три общини край морето останаха без ток заради обилни валежи и гръмотевични бури. Електроснабдяването прекъсна малко след полунощ вчера в Приморско, Поморие и Малко Търново. Проливните дъждове заляха и няколко къщи в сунгурларското село Манолич. Отточният канал, който минава през центъра на селото, прелива вече втори ден и водата влиза в най-близките къщи. Като по чудо там не се стигна до трагедия след като 2-годишно детенце остана в една от наводнените къщи. Родителите му успели да го извадят секунда, преди да се е случило непоправимото. Драматично бе положението и в Златни пясъци. Водата там не отговаря на изискванията за качество и не следва да се ползва за пиене и за готвене, алармираха от Регионалната здравна инспекция - Варна. Хотелиери и ресторантьори разпоредиха в кухнята да се готви с трапезна вода.

"Имаме достатъчно количества", казаха от "Ривиера Бийч". Там се провежда 30-ата среща на Съвета на външните министри на страните членки от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество с домакинството на министър Кристиан Вигенин. "Водата най-вероятно е замътена от поройните дъждове, от 30-40 години насам никога не е показвала отклонения", категоричен беше шефът на ВиК-Златни пясъци инж. Веселин Русев. Според него пробите са взети некоректно в отсъствие на представител на предприятието или случайно е имало отклонение. Според здравните инспектори рисковете от влошената питейна вода са свързани с възникване на стомашно-чревни инфекции, но ако се мине през термална обработка, те намаляват. Единственият дезинфектант в случая е хлорът и трябва да се увеличи количеството му при автоматичното подаване в тръбата. Във Златни пясъци и Варна бяха наводнени детски градини. Заради дъждовете има голямо нашествие на комари. Такива огромни ята варненци не са виждали от 15 години насам. Заради лошото време спря и пръскането, което трябва да се прави на всеки 10 дни. Заради дъждовете все още не е приключил ремонтът на резиденцията в Шабла, научи "Стандарт". Всеки може да почива в нея, но трябва да отправи запитване за свободните дати за отдих до Министерски съвет. Цените не са променени. Наем на стая лукс в "Добруджански двор" до края на юни е 90 лв.

Торнадо руши къщи за 3 минути

Градушки и ураганни ветрове отнесоха покриви на къщи в софийските села Чавдар и Мирково. Там бе обявено бедствено положение. Най-тежка бе ситуацията в село Чавдар, където поради съборени стълбове от преминал смерч бе прекъснато електрозахранването. Много къщи бяха разрушени. Един от отнесените покриви е отлетял на 50 метра от къщата. Собствениците й споделиха пред Нова тв, че са градили дома си в продължение на 30 години. Всичко обаче е опустошено само за минути от торнадото. В Софийска област беше свикан областният щаб за изпълнение на плана при бедствия. Екипи на пожарната цяла нощ отводняваха, електротехници отстраняваха авариите. В Пирдоп има разцепени на две дървета и паднали електрически стълбове. Натрупаните ледени топчета по пътищата са повече от педя. Без електричество останаха части от Банкя, Горна баня, Герман и в района на Подуяне. По обяд в четвъртък градушка удари и столичния квартал "Младост".

Мълния подпали автогара

Мълния подпали покрива на автогарата във Върбица късно в сряда, съобщиха от полицията в Шумен. Пожарникари потушиха пламъците с 2 тона вода за около час. Унищожени са около 50 квадратни метра от покрива на сградата. Мълния подпали и селскостопанска постройка в община Сатовча. В сряда вечерта водният ад застигна село Ваклиново. Селското дере преля, наводни се сградата на Младежкия дом. В село Кочан пък има наводнени десетки къщи, затлачени са отводнителните канавки. Лека кола падна в дере и бе извадена с помощта на кран и усилията на всички местни жители.

40 телевизора извън строя

Хората в Климент са откъснати от света

Пороен дъжд валя в продължение на един час над карловското село Климент в сряда вечер. Наводнени са петнайсет къщи, а селото се оказа отцепено от света, защото пороят заля и всички пътища. Удавени са десетки животни, а част от оборите и плевните на местните жители не са издържали пред природната стихия и са рухнали. Жителите на три карловски квартала още броят щетите от тройната мълния, която ги удари преди няколко дни и унищожи телевизорите на 40 домакинства. Под денонощно наблюдение са язовирите в областта. По думите на специалистите единствено в язовир "Климент" нивото наближава критичния минимум. Имало един метър до преливане на съоръжението, затова вече започнало контролираното му изпускане.

Градушка разпука дините

Влага разболя пъпешите, ниви с тютюн са под вода

Градушка съсипа дините в Хасковско. Те са унищожени на 100 % в землището на село Белица. Там в четвъртък падна град с големина на пинк-понк топче и удари безвъзвратно посевите на стопаните. "Дините са разпукани, а трябваше да започне беритбата им само след седмица", обясни земеделският производител Елена Тенева. Тя живее в Любимец, но бостаните й са до село Момково. За щастие градушката там е била слаба и реколтата няма да е много засегната. Тенева обясни, че където динената реколта е спасена, се очаква беритбата да започне. Началната изкупна цена на едро за дините е около 40 стотинки на килограм. От градушката са съсипани около 500 декара бостани, житата, както и лозята. Край Любимец на 70% е загубена и реколтата от пъпеши. Заради обилната влага през последните седмици те са развили гъбични заболявания, информираха производители. Пороят е ударил общината два пъти. Първият е бил около 18 ч в сряда, а вторият - четири часа по-късно. Тогава градушката е била повсеместна и силна. Тя е паднала основно в частта на землището на Любимец по пътя към село Лозен, но там е била с големината на грах.

Град и проливен дъжд са унищожили ниви с тютюн в доспатското село Бръщен, каза кметът Кемил Кочаков. Той посочи, че ако времето се оправи, има шанс поне на 50% от засегнатите площи с тютюн да се възстановят. "Това е по-добре от нищо, защото хората в селото разчитат основно на тютюна", каза кметът.

Кмет: Молим се за слънце

Дъждовете препълниха отводнителен канал в село Смирненски, съобщиха от МВР в Монтана. Водата преля и застраши три къщи. Четиримата им обитатели са били изведени на безопасно място. От водата на изхода на Лом към село Мокреш е бил изваден и автомобил, затънал в образувалото се голямо блато. Река Огоста застрашава три села от горното си течение - Говежда, Дълги дел и Меляне. При пълноводие тя залива пътища, земеделски имоти и крайбрежни къщи. В Меляне се молим за слънце, каза кметът Ботьо Петков. Разбрахме, че без защитна стена няма да бъдем застраховани от бедствия, обясни той. Тя трябва да е с дължина 230-250 метра.

Стихията уби 50-годишен мъж

Мъж на около 50-години беше открит мъртъв в Димитровград в четвъртък сутринта. Тялото е открито в дере в района на бившия учебен полигон между кварталите "Марийно" и "Вулкан". Първоначално версията бе, че е бил поразен от гръмотевица. Аутопсията обаче ще покаже дали действително природната стихия е причинила смъртта му. Пороят съсипа и зимнината на хасковлии. Наводнени бяха мазета в центъра на града. Задръстените канализационни шахти не успяха да поемат 34-ите литра дъжд, който се изсипа над града. Саморъчното отводняване на вода с фекалии продължи с подръчни средства до полунощ, разказаха потърпевши.

ПРОГНОЗА: Юли е идеален за плаж

Дъждовете спират в неделя. Тогава вече ще е настъпило и астрономическото лято. А и слънцето най-после ще започне да ни топли, прогнозираха от Националния институт по метеорология и хидрология. Температурите постепенно ще се повишават и ще достигнат 25-30 градуса в различните райони на страната. През юли и август също ще се радваме на хубаво време с нормални за сезона температури, казват метеоролози. Според тях най-хубавото време за море ще е в края на юли и през първата половина на август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай