Къде има банкнота с Дядо Коледа

САЩ емитира 5-доларова с лика на добрия старец през 1853 г

Къде има банкнота с Дядо Коледа | StandartNews.com

Изображението на Дядо Коледа присъства навсякъде около нас, освен на банкнотите. Запалените колекционери обаче знаят, че на света съществуват банкноти с лика на Добрия старец и те дори са били в обращение. След това образът му се е появил и на множество монети, медали, жетони, чекове. 

А коя е първата банкнота с лика на Дядо Коледа? 

През 1853 година "Холард банкинг къмпани" решава да емитира собствена банкнота от 5 долара и познайте кой е изобразен на нея - Дядо Коледа. Банката, която пуска в обращение този шедьовър на печатането на банкноти към онзи момент, се казва Свети Никола. Тогава в Съединените щати банкноти, които реално циркулират сред населението и са официално платежно средство, е можело да се печатат и от частни компании. 

Сега това е отговорност единствено на Федералния резерв. През 50-те години на 19-ти век нюйоркските банкери демонстрирали истинска изобретателност, въпреки че тяхната банкнота е имала само една принтирана страна. Идеята толкова много се е харесала, че преди Федералният резерв да поеме отпечатването на официалните платежни средства само в свои ръце, общо 21 банки от 8 щата избрали лика на Дядо Коледа за своите собствени банкноти. Дори веднъж се появила банкнота с Дядо Коледа от 3 долара.

27 са известните на нумизматите банкноти с изображението на добрия старец и в момента са колекционерска рядкост. Има едно-единствено нещо, което никога не се е променило, а именно смехът на Дядо Коледа. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай