Казаните за ракия са в сивия сектор

Казаните за ракия са в сивия сектор | StandartNews.com

Селските казани за ракия работят изцяло в сивия сектор на икономиката, сочат данни от справка, изготвена от работна група с представители на НАП и Агенция "Митници". Стряскащи данни за финансовите измами на казанджиите бяха изнесени пред bTV от Емил Димитров-Ревизоро по повод опитите на политици да върнат стария безконтролен режим на работа на казаните. В страната са регистрирани 1573 казана за ракия, които са декларирали едва 290 хил. литра произведен алкохол за 2015 г.

Приходът за хазната от казаните за година е 734 000 лв. (2,52 лв. за литър). От общо 20 000 подадени месечни акцизни декларации от казаните в едва 6600 се декларира дейност. Като в 90% от декларациите се посочва, че са произведени под 100 литра алкохол. Като в 1800 от декларациите (30%) са посочени дори под 15 литра ракия. При положение, че от един 500-литров казан само от едно зареждане се произвеждат около 80 литра 40 градусова ракия. Само в 55 от декларациите (от общо 6600) се посочва, че са произведени над 300 литра ракия. Това доказва, че въведените и приети от тази година промени за ограничаване на обема на казаните от 1000 литра на 500 литра, по предложение именно на Ревизоро, са напълно обосновани. Официалните данни показват, че казаните или работят малко, или крият много. Средният приход за хазната от казан в периода януари-юни, когато няма годни за изваряване плодове, е едва 0,09 лв. Въпреки че казанджиите сами декларират, че не работят в този период, редица политически лобита се опитват да вменят, че въведеното от тази година ограничение за периода на изваряване в рамките на юли-декември ощетява и подлага на фалит бранша. За да се затегне контролът върху казаните за ракия, от началото на годината влязоха в сила нови правила за работата им. И в периода януари-юни ракия може да се вари само след уведомление на Агенция "Митници". Финансовите интереси на тези нелегално работещи обекти за изваряване са пряко засегнати от новите правила, става ясно от думите на Ревизоро. Той посочи, че схемата им за измама и укриване на близо 300 млн. лв. от ДДС и акциз годишно е разгадана и в следващата една година ще имат шанса да изсветлят своя бизнес, а ако не го направят, ще се мисли за нови по-строги мерки като въвеждане на фискална памет, пряк контрол от НАП и Агенция "Митници". Никой не желае да се стига дотам, коментира Ревизоро, но за целта те трябва да започнат да работят съвестно и коректно и да спазват законите.

Казанджии сами признават, че графикът им за изваряване е пълен за месеци напред, едва смогват да обслужат всички свои клиенти и дори се налага да връщат такива. За всеки клиент те получават по 50-60 лв. на едно зареждане на казан. Парите на обикновения човек, който заплаща реално акциза и услугата по изваряване на казанджията, отиват не по направление, а потъват в сивия сектор. Така едни богатеят на гърба на други, оплакват се, вдигат цените и си измиват ръцете с новите правила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай