Кардиолог изненада с данни за сърцето и тялото през лятото

Той разясни и какви са вредите от прекаленото излагане на слънце

Кардиолог изненада с данни за сърцето и тялото през лятото | StandartNews.com

През летните месеци смъртността от сърдечни заболявания е най-ниска и то тъй като има повече слънце. Топлината разширява кръвоносните съдове и налягането в тях намалява. Констатацията представи пред бТВ кардиологът проф. Сотир Марчев за ползите от слънцето.

Той обясни и че през лятото слънчевите лъчи са много добър имуностимулант, който убива бактериите. Освен това полученият по естествен начин витамин D е много полезен, съчетан и с движение на открито може значително да подобри здравословното ни състояние.

За хората с псориазис също е много добре да са навън в слънчевите дни.

За вредите от слънцето

Всяко прекалено нещо обаче е вредно, напомни проф. Марчев. Той разясни и какви са вредите от прекаленото излагане на слънце.

„В най-горещите часове от деня е добре да се крием, защото слънчевата светлина състарява кожата и може да промени ДНК. Затова и в пустинята хората се покриват с бели дрехи и винаги носят нещо на главата си. Особено полезна е сиестата, която се практикува в горещи страни като Испания. Доказано удължава живота. Не бива да се ходи целогодишно и на солариум. Всичко се крие в баланса – нито да се крием постоянно от слънцето, нито да прекаляваме с него“, обясни кардиологът.

Той добави и че на плаж не бива веднага да изгаряме, а постепенно с всеки ден да увеличаваме дозата слънце.

Лятото е и най-благоприятно за тези, които искат да станат родители. Слънцето влияе положително на половите хормони, обясни Марчев.

Той добави, че при излагане на слънце трябва да съобразим и лекарствата, които пием и влиянието им на кожата ни, ако се излагаме на слънчеви бани.

Специалистът спомена и една интересна особеност. Марчев обясни, че мъжете ядат повече през летните месеци, докато жените дори могат да загубят апетит заради жегите.

За геомагнитните бури

Проф. Марчев коментира и слънчевите изригвания. "Проучване доказва, че в дните на геомагнитна буря има по-голяма вероятност човек да получи мозъчен инсулт особено за хората които сме под 65-годишна възраст. Слънчевите изригвания са опасни и могат да покачват кръвното и водят до на усилване на пулса. Всеки доктор, който е дежурил дълго на кабинет знае, че има дни, в които идват всички тревожни пациенти, с неравномерен ритъм, с високо кръвно и много често се оказвам че това са дни с геомагнитни бури. Те траят от няколко часа до няколко дена", обясни кардиологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай