Какво не трябва да яде и пие вашият домашен любимец

Веществата, които не му понясят

Какво не трябва да яде и пие вашият домашен любимец | StandartNews.com

Осигуряването на доброто състояние на вашия кучешки спътник не се изчерпва с осигуряване на любов и внимание; то включва и добра осведоменост за това кои храни са безопасни и кои могат да представляват сериозен риск за здравето. Въпреки че кучетата споделят нашата любов към храната, не всички човешки храни са подходящи за тях, а някои могат да бъдат направо опасни. Изключително важно е да сте информирани за тези потенциално вредни храни, за да предотвратите случайно поглъщане и да опазите здравето на вашия космат приятел.

Едно от най-широко признатите опасни вещества за кучетата е шоколадът. Шоколадът съдържа теобромин и кофеин - стимуланти, които кучетата метаболизират много по-бавно от хората. Поглъщането на шоколад може да доведе до симптоми като повръщане, диария, ускорен сърдечен ритъм и дори гърчове. Черният шоколад и шоколадът за печене имат по-високо съдържание на теобромин, което ги прави по-токсични от млечния шоколад.

Лукът и чесънът, които често се използват в различни човешки ястия, са друга група съставки, които трябва да се пазят от кучета. Тези зеленчуци, независимо дали са сурови, сготвени или под формата на прах, съдържат съединения, които могат да увредят червените кръвни клетки на кучето, което води до анемия. Симптомите могат да включват слабост, летаргия и бледи венци. Важно е да се отбележи, че всички форми на лука, включително лукът на прах, са достатъчно силни, за да причинят вреда.

Гроздето и стафидите, макар и здравословни закуски за хората, могат да имат тежки последици за кучетата. Поглъщането дори на малки количества може да доведе до бъбречна недостатъчност. Симптомите могат да включват повръщане, летаргия и загуба на апетит. Точният токсичен компонент в гроздето и стафидите остава неизвестен, така че най-добре е да бъдете предпазливи и да ги държите на недостъпно за кучето място.

Авокадото, въпреки че е модерна суперхрана, съдържа вещество, наречено персин, което може да бъде вредно за кучетата. Въпреки че самата месеста част може да не е толкова токсична, голямата костилка представлява опасност от задушаване, а високото съдържание на мазнини може да доведе до стомашно-чревни проблеми.

Ксилитолът, заместител на захарта, който често се среща в дъвките без захар, бонбоните и някои печени изделия, е изключително токсичен за кучетата. Поглъщането на ксилитол може да предизвика бързо освобождаване на инсулин, което води до хипогликемия (ниска кръвна захар). Симптомите могат да включват повръщане, загуба на координация и гърчове. В тежки случаи токсичността на ксилитола може да бъде фатална.

Алкохолът е друго вещество, което никога не трябва да се дава на кучета. Дори малки количества могат да предизвикат интоксикация, която да доведе до повръщане, загуба на координация и евентуално до дихателна недостатъчност. Кучетата са много по-чувствителни към алкохола, отколкото хората, затова е изключително важно всички алкохолни напитки да се държат на недостъпно за тях място.

Въпреки че този списък не е изчерпателен, в него са посочени някои често срещани храни, които могат да бъдат опасни за кучетата. Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар, ако подозирате, че кучето ви е погълнало нещо вредно, и имайте навика да държите потенциално токсичните храни на недостъпно място, за да осигурите доброто състояние на вашия космат приятел.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://do.my/bluestone

Откажи