Как да запомним нечие име?

Със сигурност всеки е попадал в такова неловко положение

Как да запомним нечие име? | StandartNews.com

Случвало ли ви се е да се запознаете с някого и само след 5 минути вече да сте забравили как се казва. Много неловка ситуация – особено ако разговаряте дълго с човека и всячески се мъчите да избегнете обръщения или ако го срещнете скоро отново и той ви поздрави по име, а вие отроните само едно безадресно „Здравей!“

Нещата се усложняват, ако присъствате на бизнес среща и едновременно се запознаете с десет нови човека. Как да запомните имената на всички?! Звучи като мисия невъзможна.

Със сигурност всеки е попадал в такова неловко положение. Единият вариант е да си признаете честно и да попитате човека отново за името му, като се извините, че сте го забравили. Няма как да ви се разсърдят за такова нещо. Ако все пак ви е срам, пробвайте следващия път следната хитрина. 

Ако искате да сте сигурни, че ще запомните името на човека, попитайте го с какво се занимава. Имена лесно се забравят, защото мозъкът се фокусира върху по-важни за него неща – да направите добро първо впечатление и да запомните лицето на човека. Проучванията сочат, че ако знаете с какво се занимава/какво работи новият ви познат, ще изградите логическа връзка между името, лицето и работата му, което значително увеличава шанса да запомните как се казва.

Ето и още една хитрина. Повторете името на човека на глас, след като го чуете. Например: „Приятно ми е да се запознаем, Георги“. Така ще накарате мозъка ви да повярва, че новопостъпилата информация е важна и вече си служите с нея. Използвайте името по време на разговор. По този начин не само че ще го запомните по-лесно, но и ще накарате събеседника ви да се почувства специален.

Източник: Обекти.бг

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай