Как да обучим куче пазач

Най-добре е да се обърнем към професионален треньор

Как да обучим куче пазач | StandartNews.com

За да подготвите куче-пазач, не трябва да разширявате прекалено кръга на комуникацията му с хората или да позволявате на приятели и познати да го галят и хранят, каза пред РИА Новости президентът на Руската киноложка федерация Владимир Голубьов.

"Кучето трябва да знае, че има вас и семейството ви, на което трябва да се подчинява и защитава", заяви кинологът.

ВИЖ ОЩЕ: Кои са най-добрите кучета пазачи

Според него кучето може да познава ваши приятели и познати и да бъде приятелски настроено към тях, но не бива да позволявате на гостите си да го глезят, ако планирате да отгледате надежден пазач.

„Не трябва постоянно да държите кучето на верига или в къщичка. То може да отиде там, за да си почине или да се храни, но през останалото време трябва да му се даде възможност да се движи свободно из двора. Също така, не забравяйте, че всяко куче има нужда от разходка, дори ако имате голям двор", каза Голубьов.

Особено важно е домашният ви любимец да бъде научен да реагира спокойно на дразнители - автомобили, други кучета и непознати, които не проявяват агресия.

Според кинолозите най-добре е възпитанието на куче-пазач да бъде поверено на професионален треньор. Професионалистът ще го научи на правилното поведение, а собственикът му - на основите на контрола на такова куче.

„Правилно избраното и безупречно отгледано куче ще се превърне във ваш надежден приятел и отличен пазач, който ще защитава дома и семейството ви без да създава рискове за себе си и околните“, съветва Голубьов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай