Кои са най-добрите кучета пазачи

Животните трябва да започнат да се обучават от малки

Кои са най-добрите кучета пазачи | StandartNews.com

Руската федерация по кинология /РФК/ класира най-добрите кучета пазачи. Президентът на федерацията Владимир Голубев каза пред РИА Новости каква порода да се избере и какви характеристики трябва да има подобно куче.

„Кучетата пазачи по правило нямат близък контакт с хората и са много недоверчиви към непознати. Тяхното защитно поведение се дължи отчасти на породните характеристики, но те задължително изискват обучение, за да се гарантира, че собственикът е в състояние да контролира поведението им“, казва Голубев.

За да се обучат добре, кучетата трябва да се готвят от съвсем малки. За своите задачи те трябва да бъдат неутрални спрямо други хора и животни извън защитената зона, а на тяхна територия основната им задача е да уведомяват собственика за приближаването на недоброжелатели, да ги плашат с лай и страховит поглед, а в краен случай - да атакуват.

Кавказко овчарско куче

Първото място според Голубев е заето от познатото кавказко овчарско куче. "Те се характеризират с недоверие, агресивност към непознати и животни. Ето защо те са отлични пазачи", каза той. Основното нещо за собственика е да запомни, че обучението и възпитанието на животното трябва да започне от три до четири седмици. В противен случай кавказецът става неконтролируем.

Московска стражева

"Това е пъргаво, бързо и издръжливо куче, което обича физическата активност. Московската стражева е отличен пазач, който не напуска определената територия и винаги точно се подчинява на команди", казва президентът на РФК. В този случай обаче е необходимо да се помни за възпитанието на кучето, напомня Голубев, да го обучавате постоянно и да показвате внимание.

Централноазиатско овчарско куче

Челната тройка завършва със средноазиатското овчарско куче. "Безстрашна порода кучета, които почти никога не проявяват първо агресия. Виждайки непознат на своя територия, първо лае и ръмжи, но действа само при наличие на провокация. Представителите на тази порода имат силен характер и не всеки може да се справи с това", казва Голубев. Според него кучетата от тази порода се нуждаят от ранна социализация под наблюдението на професионален водач на кучета. Препоръчително е да се развъждат от опитен собственик, който може да отдели време на обучение и образование. "Има тежки случаи, когато хората наоколо са сериозно засегнати от небрежността на собствениците. Затова трябва разумно да прецените възможностите си, преди да си вземете куче от тази порода", препоръчва Голубев.

Тибетски мастиф

"Тибетският мастиф е естествено роден пазач, способен да взема решения сам. Той е лоялен към собственика и зорко пази територията си. Тези кучета са способни да анализират независимо ситуацията", казва експертът. За да се развият тези качества обаче, възпитанието и обучението на мастифа трябва да започне още в ранна възраст.

Руски черен териер

Топ 5 се затваря от руския черен териер, който първоначално се използва в армията, но постепенно представители на тази порода започват да се използват за защита. "Те имат силен характер, така че само сериозен собственик ще стане авторитет за такова куче. Агресията рядко се проявява. Те са много хитри, така че дори опитни нападатели ще ги заблудят трудно", казва кинологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай