Искат наказание за Камен Ситнилски и негови колеги

Искат наказание за Камен Ситнилски и негови колеги | StandartNews.com

София. „Етичната комисия към ВСС ще внесе предложения за налагане на дисциплинарни наказания за Камен Ситнилски - член на ВСС, Емил Христов - апелативен прокурор на Бургас и Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково". Това заяви на специална пресконференция Ясен Тодоров, председател на комисията.

„На извънредно заседание на комисията по етика към ВСС беше обсъден казусът с публикуваните в някои медии записи, направени със СРС-та по повод избора на членове на ВСС от прокурорската квота", обясни Тодоров и уточни, че са се запознали подробно с допълнителните материали по случая.

На лице са достатъчно данни за извършени нарушения по етичния кодекс на българските магистрати от част от участниците в скандалните записи, сочи единодушният извод на комисията. Трябва една пета от членовете на ВСС да дадат предложения за дисциплинарни наказания. „Това най-вероятно ще стане другата седмица", обясни Ясен Тодоров.

ВСС не може да бъде безучастен при това, което се случва и не може да остане глух за общественото мнение, обясни Тодоров и уточни, че той и колегите му действат под натиск, но са твърдо решени да се борят срещу порочните практики в българската съдебна система.

„Научих, че е входирано искане от главния прокурор за отстраняване от длъжност на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, което най-вероятно ще се гледа на заседанието на ВСС утре", допълни още Тодоров.

Няма да се внасят предложения за дисциплинарни производства срещу Румен Боев, Меглена Тянкова и Христо Георчев, стана ясно още след заседанието на Етичната комисия на ВСС. „Считам, че трябва да има предложения за конкретни наказания", завърши Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай