Четвъртък,

Искат наказание за Камен Ситнилски и негови колеги

От: Администратор -
1645
Искат наказание за Камен Ситнилски и негови колеги
A
A
A

София. „Етичната комисия към ВСС ще внесе предложения за налагане на дисциплинарни наказания за Камен Ситнилски - член на ВСС, Емил Христов - апелативен прокурор на Бургас и Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково". Това заяви на специална пресконференция Ясен Тодоров, председател на комисията.

„На извънредно заседание на комисията по етика към ВСС беше обсъден казусът с публикуваните в някои медии записи, направени със СРС-та по повод избора на членове на ВСС от прокурорската квота", обясни Тодоров и уточни, че са се запознали подробно с допълнителните материали по случая.

На лице са достатъчно данни за извършени нарушения по етичния кодекс на българските магистрати от част от участниците в скандалните записи, сочи единодушният извод на комисията. Трябва една пета от членовете на ВСС да дадат предложения за дисциплинарни наказания. „Това най-вероятно ще стане другата седмица", обясни Ясен Тодоров.

ВСС не може да бъде безучастен при това, което се случва и не може да остане глух за общественото мнение, обясни Тодоров и уточни, че той и колегите му действат под натиск, но са твърдо решени да се борят срещу порочните практики в българската съдебна система.

„Научих, че е входирано искане от главния прокурор за отстраняване от длъжност на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, което най-вероятно ще се гледа на заседанието на ВСС утре", допълни още Тодоров.

Няма да се внасят предложения за дисциплинарни производства срещу Румен Боев, Меглена Тянкова и Христо Георчев, стана ясно още след заседанието на Етичната комисия на ВСС. „Считам, че трябва да има предложения за конкретни наказания", завърши Тодоров.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com