Христо Бисеров се сдобива с обвинение в петък

Христо Бисеров се сдобива с обвинение в петък | StandartNews.com

София. В петък ще бъде повдигнато обвинение на Христо Бисеров, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Бисеров ще бъде разпитан веднага след повдигането на обвинението, т.е. утре. Ако към момента на подаване на сигнала Христо Бисеров имаше имунитет, аз щях да го поискам. Ако няма, както е в случая, направо ще се пристъпи към обвинение", обясни главният прокурор.

„Обвиненията срещу Христо Бисеров ще бъдат такива, каквито преценят наблюдаващите прокурори, но едно от обвиненията касае невярно деклариране пред Сметната палата, а друго обвинение най-вероятно ще бъде пране на пари. Задвижен е целият механизъм по международна правна помощ, направен е максимумът за получаване на данни, чрез съответните власти на две европейски държави за банкови преводи и банковите транзакции", каза още Цацаров.

По думите му документите са непълни, но абсолютно достатъчни, за да се проведе разследване и да се съберат данни.

Цацаров допълни, че по негова информация, председателят на ДАНС Владимир Писанчев е разпоредил вътрешна проверка в ДАНС затова, че сигналът е бил забавен толкова време.

„Прокуратурата е получила сигнала, в момента, в който той е обявен. Интересува ме дали някой не е задържал сигнала, но това, което ме интересува на първо място, са действията по това досъдебно производство. Какво е правено в ДАНС или в бившето ГДБОП също ме интересува. Разпредена е проверка от г-н Писанчев и след това ще се прецени дали има данни за укриване на информация", каза още Цацаров.

В началото на октомври Христо Бисеров подаде оставка като зам.-председател на Народното събратие и депутат от ДПС. След това спря да се появява в парламента.

Скоро след това стана известно, че е разследван за пране на пари и финансови измами заедно с доведения му син Ивайло Главинков.

През изминалите дни имаше съмнения, че Бисеров и напуснал държавата. „Стандарт" обаче установи, че е в дома си в София.

В сряда стана известно, че призовкарите също са го открили и са успяли да му връчат призовка. Той трябва да се яви на разпит в следствената служба в петък. Според „24 часа" Бисеров вече е упълномощил двама адвокати да го защитават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай