Губернатори и кметове разработват програма за превенция на бедствия

Губернатори и кметове разработват програма за превенция на бедствия | StandartNews.com

Да се разработи Национална програма за превенция на бедствия и аварии, породени от свлачища, наводнения и пожари. Около тази идея се обединиха участниците в Регионалния съвет за развитие на ЮЦР - областни управители на Кърджали, Пазарджик, Хасково, Смолян, кметове на общини и представители на различни институции. В работата на съвета участваха и трима зам.-министри – Иван Аспарухов  на регионалното развитие и благоустройството, Валери Борисов на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Ирена Георгиева на туризма.

Според областния управител на Пазарджик Трендафил Величков Националната програма трябва да третира не само свлачища и срутища, но и горските пожари и наводненията и затова в нейното изработване трябва да участват експерти от МРРБ, МЗХ и други институции, имащи отношение към проблема.

„В рамките на 30-40 дни можем да предложим на Министерския съвет една такава програма, която да бъде и първата стъпка към така желаната от всички нас превенция", каза Величков. По думите му една такава програма би дала възможност да се подпомогнат чисто логистично – с кадри и техника общините.

Заместник-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов приветства идеята за създаване на Национална програма за превенция на свлачища и срутища към МРРБ. "Установихме, че по 400 проучени свлачища 10 години не е работено. "Геозащита" към МРРБ не е достатъчно уплътнена от гледна точка на кадрите. Затова и министър Лиляна Павлова е поискала вариант за кадрово обезпечаване на структурата", така се аргументира Аспарухов. По думите му свлачищата първо трябва да се проучат, после да се проектират строително-монтажните работи и едва тогава да се осигурява необходимият финансов ресурс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай