Сряда,

Гражданските арести не са помощ, а самоизява

От: Администратор -
A
A
A

Не приемам тези действия като желание да се помогне на властите, а като форма за търсене на самоизява. Това е търсена преднамереност. В това е убеден вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тя коментира актуалната тема за гражданските отряди по границата на фона на скорошно проучване, според което половината българи одобряват действията на самоорганизиралите се групи, ловящи нелегални имигранти. 

"Защо тези хора, които твърдят, че искат да помагат на полицията, не го направиха миналата година, а сега, когато натискът на границата ни е спаднал с около 39%?", запита реторично силовият министър, като даде и своя отговор. " Мисля, че това се прави като една възможност за самоизява на определени групи и се използва от друга част от обществото като провокация към МВР, с която се цели да се покаже, че държавата е слаба", сподели виждането си тя. 

Пред Нова телевизия шефът на вътрешното ведомство увери, че държавата спазва задълженията си по охрана на границата. "Никога не сме казвали, че няма пропуски. За миналата година има регистрирани 30 000 бежанци. Една трета от тях са регистрирани на входа, една трета са задържани в страната и една трета – на изход. Това означава, че по всички линии, по които можем да противодействаме на това явление, сме действали", обясни тя.

Бъчварова пресметна, че в същото време има около 100 000 имигранти, които не са допуснати да влязат в страната ни - това показвало ефективността на граничните полицаи.

По думите на министъра, МВР си сътрудничи с армията, а сигурността по външните граници е споделена отговорност между няколко държави и затова страната ни има добри контакти с Гърция и Турция.

Бъчварова призна обаче за голям недостиг  на кадри в полицията. "За да се гарантира сигурността, от една страна, е необходимо численост на състава, а от друга – съоръжение. По всички тези показатели имаме голям недостиг, което се дължи на факта, че поредица от години делът от общия бюджет за издръжка на МВР е изключително малък", обясни причините за този дефицит министърът. 

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички