Гръцките фермери отвориха Кулата, не се знае докога

Гръцките фермери отвориха Кулата, не се знае докога | StandartNews.com

Спешна среща отпуши движението за 10-километровата колона от тирове

Гръцките фермери премахнаха обърнатите на техния пункт Промахон ремаркета и отвориха движението и за тирове точно в 14,15 часа. Това стана факт след дълга среща, започнала в 09,30 часа в сряда, между областния управител на Благоевград Бисер Михайлов от наша страна и заместник-префекта на централна Македония за област Серес Янис Моисядис и шефа на полицията в гръцкия град. Причината за нея бе новата блокада на границата от протестиращите гръцки фермери, които спряха движението за тирове в 14,30 часа във вторник. Реакцията на родните шофьори не закъсня и по-рано през деня, в 18:00 часа, те затвориха границата за всички видове моторни превозни средства. Малко пред полунощ обаче българските превозвачи вдигнаха контраблокадата на граничен пункт Кулата.

Имаше разногласия и спорове какви действия да предприемат, но накрая постигнаха съгласие. „На граничния пункт Промахон дойдоха с 2 автобуса и две леки коли представители на Националния стачен комитет на фермерите от Гърция. Те призоваха колегите си да премахнат загражденията и да пуснат движението. Споделиха, че имат среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас в четвъртък в 10,30 часа. Надявам се, че дотогава няма да затварят отново границата на Кулата, за да може всички камиони да преминат през пунктовете и да продължат по пътя си. Но гръцките фермери са непредвидими, може да блокират движението пак", коментира областният управител Бисер Михайлов. Опашката от камиони на наша територия бе почти 10 километра, на места тировете са в две колони. „Поддържам постоянна връзка с министър Ивайло Московски. Опитах да договоря ежедневен коридор за тежкотоварните камиони, настоях за гаранции от представителите на гръцките власти, но такива няма как да има, ме увериха те", допълни губернаторът.

През нощта ГКПП - Кулата - Промахон бе отворен за всички видове превозни средства, но в 05:10 часа в сряда сутрин гръцките фермери отново „забраниха" минаването на камиони през него. От 22:00 часа във вторник затворен за товарни автомобили е и ГКПП - Илинден - Ексохи. Леки коли, микробуси и автобуси започнаха да пропускат протестиращите в 15,00 часа, но в 17,00 часа отново ще сложат „тапа" на границата за всички видове моторни превозни средства. „По график отпушват движението след 22,00 часа, но пак само за леки коли и рейсове. В момента в колоната има не повече от 30-40 тира, леките автомобили са по-малко", заявиха наши гранични полицаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай