Голямо откритие. Откъде идват диамантите?

Падна тайната за суперконтинента Гондвана

Голямо откритие. Откъде идват диамантите? | StandartNews.com

Анализът на древни диаманти, открити в мини в Бразилия и Западна Африка разкрива дълго неразгадаема тайна - кога са се появили диамантите и каква е тяхната роля континентите да се променят през ранната история на Земята.

Оказва се, че тези диаманти са се развили в основата на суперконтинента Гондвана преди около 450 до 650 милиона години. Това е време, когато големи земни маси от много континенти са образували един-единствен.

Гондвана е един от най-забележителните древни суперконтиненти и е включвал земните маси, които сега съставляват Южна Америка, Африка, Антарктида, Индия, Австралия и Арабския полуостров.

Диамантите са едни от много редките минерали, които са достатъчно устойчиви, за да оцелеят и да станат свидетели на цикъла на суперконтинентите. Той се задвижва от движението на тектонските плочи, които представляват големи участъци от земната литосфера, плаващи върху полутечната астеносфера под тях, обяснява д-р Карен Смит, участник в проучването.

Това, което изследователите откриват е, че вместващите скали, съдържащи диаманти, са награждали основата на суперконтинента Гондвана.

След това силни вулканични изригвания са пренесли диамантите на повърхността на Земята преди 90 милиона години, а заедно с тях и тайните за това как може би се е формирала Гондвана.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай