Голяма мистерия на златото на дявола

Защо е толкова опасно

Голяма мистерия на златото на дявола | StandartNews.com

В източната част на остров Ява, Индонезия, се намира вулканът Кауах Иджен, който се е превърнал в нещо като гореща туристическа точка през последните години. Това е така, защото през нощта по тъмните му склонове се появяват неземни сини светлини. Тези призрачни бледи пожари се дължат на големите количества серни отлагания на повърхността на вулкана. Когато високите температури от вътрешността на вулкана нагряват тези серни отлагания, те изгарят в син пламък.

Но колкото и впечатляващи и мистериозни да са тези прояви, те крият по-тъмната същност на този вулкан, свързана с хората, които добиват ресурсите му. Тези миньори работят в опасни и несигурни условия, за да се доберат до сярата, или това, което наричат „дяволското злато“. Сярата е важен природен ресурс и хората са били очаровани от нея от векове.

Днес тя се използва в редица продукти и индустрии по целия свят. Ние я използваме например в кибрит и батерии, но различните съединения на сярата също са неразделна част от производствените химикали в торове и медикаменти. Също така е основна съставка в каучукови изделия, фойерверки, барут и т.н. А това също така е голяма индустрия. В сравнение с други работни места, налични на острова, добивът на сяра се заплаща доста добре, което го прави привлекателен за работниците.

Това обаче е и много опасна работа; не само че е физически труд и често изисква непосилни усилия за добив, но е и изключително токсичен за работниците, пише IFL Science. Серният газ се извлича от вътрешността на вулкана чрез метални тръби, които го отделят от вътрешността. Веднъж попаднал на повърхността, газът кондензира и докато се охлажда, се втвърдява в жълти плаки, които след това се начупват на ръка и се поставят в плетени кошници. После тези кошници се поставят от двете страни на стълб и се носят обратно нагоре по лицето на кратера на раменете на миньорите.

Всеки, който е работил тежък труд, знае, че пренасянето на тежки товари като този отново и отново може да има сериозни последици за здравето, но в този случай миньорите обикновено носят товари, които са по-тежки, отколкото собственото им тегло (около 68-90 килограма). Затова изтощителното и несигурно пътуване обратно до кратера носи болезнени последствия и средна продължителност на живота за повечето работници, която рядко надвишава 50 години, както и увреждания на гръбначния стълб и обезобразени гърбове.

В допълнение към предизвикателствата при носенето на тези жълти камъни е фактът, че въздухът в основата на кратера също е пълен с токсични изпарения от серен диоксид. В повечето случаи миньорите работят без подходяща защита, така че вдишват този газ, който изгаря белите им дробове и кара очите им постоянно да сълзят. В достатъчно високи концентрации серният диоксид може да доведе до респираторни проблеми и дори остър белодробен оток. Рудодобивните общности на Ява са сред последните на планетата.

В повечето случаи сярата се извлича от нефт, природен газ и други изкопаеми ресурси (където се получава под формата на сероводород). Сярната индустрия се оценява на около 13 милиарда долара и се очаква да расте през следващите години. Добитата сяра не е толкова чиста, колкото рафинираната чрез горните процеси, така че също не достига толкова висока цена. Но въпреки тези проблеми индустрията на Ява остава важна, но коварна опция за онези, които не могат да намерят работа другаде.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи