ГЕРБ: Ръководството на МВР има вина за Лясковец

ГЕРБ: Ръководството на МВР има вина за Лясковец | StandartNews.com

София. Представители на ГЕРБ обвиниха ръководството на МВР за провала на специализираната акция в Лясковец, при която загина полицай, а други трима бяха ранени. 

"Операцията е била планирана, не е била по неотложност. Което означава, че в рамките на близо месец са имали възможност да се подготвят и да направят съответната операция". Това каза в студиото на БНТ бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той уточни, че има специализиран сектор, който проучва всички възможни варианти за реализирането на тази операция и че главният секретар е този, който е утвърдил плана за действие.

След като приключва тази неуспешна по думите му операция, в община Лясковец пристига постановление, с което се изискват всички строителни книжа за сградата. Те не са били поискани предварително, посочи Цветанов. "Това, което имаме като информация е, че стрелбата е започната с халосни патрони от Специализирания отряд за борба с тероризма", заяви бившият вътрешен министър. Той обвини главния секретар, че хората от кооперацията не са били евакуирани предварително.

"Решенията през 2012 г. са били правилни, защото психопортретът, който е бил направен там, е казано, че той може да превърне майката в заложник. Не се е налагало да се влиза по този начин, с подобни тактически действия", коментира Цветанов несъстоялата се преди две години акция.

"Ще продължим да искаме оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров", завърши Цветанов.

 

"Да се твърди, че двама служители на ниско ниво ще поемат цялата отговорност, е несериозно. Когато се използва СОБТ – отговорността е на най-високо равнище". Това коментира пък по Нова ТВ депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков, който е бивш заместник-министър на вътрешните работи.

Обстановката е ескалирала от началото на януари, Петков се е готвел за самоотбрана доста сериозно, припомни Вучков. Той посочи и други грешки при провалената акция на МВР, като даде пример с това, че съседите на Петков не са били изведени.

„Главният секретар на МВР трябва да поеме отговорност. Оттук нататък за всичко, което се случва в сектор „Сигурност" трябва да отговаря вътрешният министър. Без съмнение отговорност трябва да бъде понесена", заяви депутатът. От ГЕРБ вече поискаха оставката на Лазаров.

Мерджанов защити главния секретар на МВР

„Вчерашното изслушване имаше за цел да изясни до голяма степен фактическата обстановка и действията на полицаите по случая Лясковец", отбеляза председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов от Коалиция за България, който също гостува в Нова ТВ. По думите му на заседанието станало ясно, че „областните дирекции на МВР съществуват като феодални владения". Необходимо е да се направи цялостна проверка на всички дирекции и на тази във Велико Търново, смята представителят на парламентарното мнозинство.

Проблемът е, че командосите са били подготвени, но двама служители на ОД МВР - Велико Търново са заснели, без да е необходимо, къщата на Петко Петков и с това са повишили напрежението. Освен това местните полицаи не са информирали колегите си от специалния отряд за тези свои действия, обясни Мерджанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай