Генералско рамо за Ненчев

Генералско рамо за Ненчев | StandartNews.com

Генерал от кариерата поема заместникминистерския пост във военното министерство, след като досегашният титуляр Димитър Кюмюрджиев беше избран от парламента за зам.-председател на Комисията за защита за конкуренцията.

Атанас Запрянов е основен автор на проекта "Въоръжените сили 2020", в който е записана визията за превъоръжаването на армията ни и новите й функции в зависимост от целите на отбраната ни. Според него държавата ни ще изразходва 4 млрд. лв. за нови оръжия, а сухопътните ни войски ще станат планински, за да се борят и с бежанския поток.

"Това е възможно най-добрият избор за мой заместник", коментира вчера пред "Стандарт" досегашният титуляр Димитър Кюмюрджиев. Много стойностен и истински човек, с брилянтен английски, изключителен дипломат и блестящ с начетеността си", заяви Кюмюрджиев. Изключително отговорен и предвиждащ бъдещето, Запрянов бе готов с проекта 2020 само 2 седмици след срещата на високо равнище в Уелс през 2014 г. Тогава НАТО решава да се прекрати зависимостта на въоръжените сили на алианса от трети страни извън съюза.

Първата решителна стъпка в тази насока беше ремонтирането на 6-те двигателя на МиГ-29 в Полша вместо в Русия.
"Търговските отношения между България и Полша са изцяло в духа на международното право и те не могат да бъдат атакувани. Никой не е прекъснал отношения с руската страна. Ако е необходимо и руската страна да участва в търговете за доставка на техниката за въоръжените сили на България и ако има най-изгодните условия, са възможни и такива доставки. Ние спазваме това, което беше решено от НАТО в Уелс, а именно да се прекрати зависимостта на въоръжените сили на алианса от трети страни извън НАТО", казва Запрянов в дипломатично изискан тон.

Той вярва, че военните разходи като процент от БВП ще растат и ще достигнат 2 на сто до 2024 г.
"Запрянов беше първо съветник в политическия кабинет на военния министър, след това шеф на дирекция "Отбранителна политика", взех го като съветник на зам.-министъра и бяха изключително доволен от отдадеността и компетентността му", казва Димитър Кюмюрджиев. "Атанас Запрянов е най-добрият избор за мой наследник", убеден е той.

Освен брилянтен английски и опит като бивш началник на Военната академия "Г.С. Раковски" Запрянов има прекрасна репутация и като заместник-началник на Генералния щаб по ресурсите и като представител на началника на Генералния щаб във Военните комитети на НАТО и ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай