Филателисти в битка с хипермаркетите

Захари Георгиев и Спас Панчев имат уникални колекции от марки

Филателисти в битка с хипермаркетите | StandartNews.com

София. Екзотичната идея за 5-дневната работна седмица на големите търговски вериги предизвика лавина от коментари в телевизионните студиа и социалните мрежи. Хипермаркетите да се съобразят с българското производство и да се създаде точен регламент за надценките.

Това са само част от предложенията на депутатите от Коалиция за България Спас Панчев и Захари Георгиев. Двамата още не са готови с окончателните текстове, уточняват, че ще работят по законопроекта до октомври и че ще инициират дискусии. Панчев е лидер на ЗС "Ал. Стамболийски". А Георгиев - член на БСП. Оказва се, че и двамата имат едно и също хоби, на което посвещават голяма част от свободното си време - филателията. Земеделският лидер е председател на филателистите в България. Но е и почетен член на Европейската академия по филателия. Панчев има уникални колекции за пощенската история преди Освобождението. И от времето на Източна Румелия. Малцина знаят, че точно той е инициатор на бутиковите пощенски марки, които може да поръчате с лика на свои близки. Експертността му във филателията е впечатлила международните му колеги. И се очаква през следващата година Панчев да стане член на елитно жури за световни изложби.

Георгиев пък е повече от редовен на пловдивските сбирки на филателистите. Соцдепутатът е и инициатор за отпечатване на нови български марки. Благодарение на него беше валидирана марка на IX пехотен пловдивски полк по повод навършването на 125 г. от формирането му. Колеги и опоненти отсичат, че двамата депутати са изключително ерудирани. И Панчев, и Георгиев знаят, че на 12 квадратни сантиметра, колкото е площта на пощенската марка, народите пишат своята история. Навръх 6 септември тази година във Военния клуб в София ще се отбележи 100-годишнината от Балканската война. Вече приключва подготовката по голяма изложба, в която ще се покажат експозиции на филателисти от балканските държави, Америка и Германия. Ако войната е убивала, с това мероприятие показваме, че днес съседите не само може да живеем в мир, но и да търсим допирни точки чрез културните ценности, казва Панчев.

Колегата му в парламента Захари Георгиев се смята за човек, който събира неща, свързани с българската история, независимо дали става дума за монети, грамоти, картички. Убеден е, че те ще са ценни за поколенията. В момента Георгиев има няколко сандъчета със значки, медали, ордени и пафти. Събирането започнало от баща му, който бил военен. От него му останали нагръдни знаци и пагони. За съжаление Захари не го помни, тъй като баща му загинал, когато той бил на една годинка. Като пораснал обаче, решил да продължи започнатото от неговия родител. Има генералски пагони и еполети, пази копия на сребърни левове от 1916 година и ордени още от царско време. Сбирката му е огромна и на нея посвещава свободното си време. Когато се връща в Пловдив, винаги ходел на срещите на клуба на нумизматите и филателистите, където членува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай