Фандъкова: Липсва диалог между протестиращи и парламент

Фандъкова: Липсва диалог между протестиращи и парламент | StandartNews.com

София. „Проблемът не е в общината, а по-скоро, че все още няма никаква чуваемост. Липсва диалог между тези, които протестират и тези, които са в парламента". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Денят започва" по БНТ. Тя обясни, че хората са на улицата повече от месец, защото няма кой да ги чуе.

„Благодаря на полицията и на СДВР за тяхната работа", каза още Фандъкова и изтъкна, че не приема твърденията на депутати от БСП, че не е приложен член 13 от Закона за обществения ред. Столичният кмет обясни, че не иска София да заприлича на Истанбул и подобно на своите колеги от Турция, родните полицаи да използват драстични методи, за да разпръскват протестиращите. „Не трябва да се прилага сила, нещата трябва да стават мирно, смята градоначалникът на столицата", допълни тя.

Спонтанно събиране на хората, организирано в социалните мрежи. Това бе отговорът на Фандъкова на въпрос законни ли са протестите. Тя уточни, че демонстрациите нямат своите официални представители и тя няма как да обсъди маршрутите на протеста. „Зоната около НС, която е по Закон, е утвърдена от мен. Но не съм разрешавала разширяването й. Не е лесно в тази ситуация полицията да вземе най-правилните решения, но те се опитват да го правят", уточни Фандъкова и продължи, че поддържа постоянна връзка с униформените. Тя е имала и няколко срещи с вътрешния министър Цветлин Йовчев.

До този момент не е имало сериозни провокации и инциденти на протестите, уточни кметът. Тя изрази съжаление, че биват блокирани знакови улици и кръстовища, но уточни, че това е демократично право на хората, да протестират на улицата и да изразят своята гражданска позиция.

На въпрос ще има ли крематориум в столицата, Йорданка Фандъкова обясни, че такъв проект няма и тя няма да допусне да има за в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай