Езеро във форма на сърце пази тъмна история

Някога то е било и популярна туристическа дестинация, гъмжаща от плувци

Езеро във форма на сърце пази тъмна история | StandartNews.com

Прекрасната форма на езерото Спирит, Вашингтон  пази тъмна история. 

В миналото, вместо прекрасната форма на сърце, която виждаме днес на сателитни снимки, езерото е било по-скоро горната половина на сърцето, като източният и западният ръкав са били тясно свързани. 

Някога то е било и популярна туристическа дестинация, гъмжаща от плувци, моряци и рибари, които са отсядали в хижите и вилите около езерото.

Всичко това се променя със смъртоносното изригване на вулкана на планината Сейнт Хелънс, която се намира югозападно от езерото, на 18 май 1980 г. Изригването води до повишаване на височината на повърхността на езерото с близо 60 метра, а последвалото свлачище от отломки изтласква водите му към близката суша.

Постепенно обаче водата се връща обратно върху отломките, създавайки по-широкото, по-плитко и сърцевидно езеро, което познаваме днес. Освен променената анатомия на езерото Спирит, в него се намират и плаващи дънери, изкоренени от изригването, които напомнят за случилото се преди близо 45 години.

Отдавна са отминали дните, когато водите на езерото са били пълни с туристи - сега достъпът до обекта е ограничен, като риболовът и плуването са строго забранени, въпреки че има обособена наблюдателна площадка, която е отворена, когато условията позволяват. 

Вместо това езерото Спирит се запазва като естествена лаборатория за изучаване на възстановяването на ландшафтите след вулканични изригвания, като непокътнатата му дървена подложка представлява особен интерес за изследователите.

"Повече езера биха имали рогозки от трупи, но често трупите се премахват за отдих и добив на дървесина", казва инженерът по околна среда Джим Гауел, който изучава езерото, в разговор с Обсерваторията на Земята на НАСА.

"Бихме искали да научим за други езера в света с голям брой плаващи трупи, за да ги сравним с езерото Спирит."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи