Езда в снега хит за туристите в Банско и Разлог

Езда в снега хит за туристите в Банско и Разлог | StandartNews.com

Езда на коне в снега се превърна в невероятна атракция за наши и чужди туристи в курортите Банско и Разлог. Напливът на клиенти в конните бази в разложкото село Бачево от няколко дни е факт, след като заваля сняг.

„Повечето ездачи са чужденци. За тях тръпката да се качат на гърба на четириногите е страхотна. Най-активни са руснаците, които имат имоти в района. И посред зима туристи не спират да атакуват базите в селото ни", твърдят собственици на конеферми в населеното място. Те бият път до селището, за да яздят елитни коне. Всеки ден има мераклии да се качат на четириногите и да препускат с тях из Рила планина. „Близо сме не само до Разлог, но и до Банско. Имаме клиенти през цялата зима. Някои сменят за ден ските с езда. Други пък не карат ски, а искат разходка с кон в гората и са тук редовно. Най-много са клиентите ни от Русия, идват и доста англичани. Комшиите от Македония, Гърция и Румъния също се увеличават", твърдят служители на трите конни бази в Бачево. Някои туристи плащат допълнително, за да облекат дрехи на български хайдутин или пък да се превърнат в каубои.

„Разполагаме и с бутафорни пистолети и пушки. Вземат оръжията и поемат из гората", уверяват те. Има достатъчно коне за мераклиите да яздят. „Изживяването да се качиш на гърба на четириногото и да минаваш през снежни еднометрови преспи сняг е чудесно", казва Василий, който почти всеки ден от ваканцията си язди коне в Бачево. Жителите на селото отдавна са дали дължимото на четириногите, които ги правят известни в цял свят. Кон е изобразен върху герба на селището си. Ездачите пък се подкрепят или с руйно вино, или с горещ и ароматен горски чай. „Руснаците предпочитат винцето, англичаните чая. Най-важното е, че всички са доволни от преходите си в планината с нашите коне. Те траят от 1 до 3 часа, включват и обяд. Гощаваме ги с домашни ястия", казва Иван Наков, който е собственик на конна база.

30-минутен урок за начинаещи – деца и възрастни, струва 25 лева. 30 лева е цената на обездката, която трае 45 минути. Конната езда излиза по 30 лева на час. Правят се отстъпки за групови уроци и семейна езда. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай