Eвропа се обединява срещу риска от бедствия

Eвропа се обединява срещу риска от бедствия | StandartNews.com

Стара Загора. По силата на новото европейско законодателство, което действа от началото на тази година, страните членки на ЕС трябва да развият оценката и предотвратяването на риска от бедствия и да представят резюме от тези планове до края на идната година. След това на всеки три години те трябва дабъдат актуализирани. Това обяви ръководителят на представителството на Еврокомисията у нас Огнян Златев. Той участва в международна конференция за бъдещето управление на риска в Европа, която се проведе в сряда в Стара Загора.

 

Основната цел на новото законодателство е де се разработят и приемат минимални станадарти за оценка и действия при кризи с акцент споделените рискове между европейските страни, подчерта Златев. Създаване на доброволни обединения, основно между съседни държави, разгръщане на мисии от експерти за експресна реакция, обмяна на добри практики, включително партньорски проверки, съвместни учения – това са част от мерките за повишаване на координараността и бързата реакция на европейските страни при бедствия и аварии.

 

„Колкото по-добре познаваме рисковете, толкова по-бързо и адекватно ще реагираме, когато се наложи", категорични бяха експертите от Холандия, Португалия и Естония, които участваха в международния форум в Града на липите.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай