Евакуират семейства заради напукани къщи

Евакуират семейства заради напукани къщи | StandartNews.com

Сатовча. Свлачището на улицата в сатованското село Плетена продължава да е активно и това наложи евакуацията на хората в къщите, които са почти на ръба му. Решението бе взето в сряда от експерти от „Геозащита" – Перник, които пристигнаха по спешност, за да се запознаят с проблема на място. Улицата вече е пропаднала повече от метър и половина и е опасна за преминаване. Затова е обезопасена с ограничителни ленти.

„Специалистите казаха, че обитателите на три къщи трябва да напуснат своите домове. Само така ще се гарантират здравето и животът им. Поне успяхме да спрем притока на подпочвени води и на води от канализацията към свлачището. Но това не е решение, трябват стотици хиляди левове за изграждане на подпорни стени. Молим се да няма повече дъжд", заяви общинският кмет на Сатовча Арбен Мименов. Първите две къщи са на Елзар Юсев и Руси Къдрев, които живеят в тях заедно със съпругите и двете си деца. Третият дом е на Ахмед Шекеров, но в момента там няма никой, тъй като стопанинът е на гурбет в Испания със семейството си. Юсев и Къдрев са се съгласили да напуснат жилищата си, тъй като не искат да рискуват живота на най-близките си. Ще бъдат настанени при роднини и близки.

Тревожно е положението и с падналите земни маси на пътя за село Осина. Там е забранено преминаването на коли над 5 тона, тъй като встрани се е образувала пропаст от 20-30 метра, а скатът е отвесен. „Дано не се откъсне цялото шосе, което е единствената връзка на селището със света. Необходимо е изготвянето на специален проект, вдигането на подпорна стена, ще трябват стотици хиляди левове", каза още Мименов.

Утре в община Сатовча ще пристигне специална комисия от експерти на областната управа в Благоевград. Тук ще е и областният управител Бисер Михайлов. Ще се направи оглед на място и ще се опишат щетите. Целта е възможно най-бързо да се търсят и осигурят средства от Междуведомствената комисия за подповагане и възстановяване към Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай