Евакуират над 250 души от Аспарухово

Евакуират над 250 души от Аспарухово | StandartNews.com

11 опасни сгради ще бъдат разрушени

Варна. Заради високи подпочвени води ще се наложи евакуацията на поне 85 къщи или около 250 души, констатира съвместна проверка на Община Варна, БАН и Геозащита.

За 65 от сградите има издадени заповеди за принудително освобождаване. По първоначална информация ще бъдат евакуирани над 250 души, обяви кметът на Варна Иван Портних след заседание на общинския кризисен щаб в район Аспарухово.

Специалистът по свлачищата и укрепването на територии от общинската дирекция по инфраструктура и благоустрояване Олег Колев поясни, че свлачищата на територията на общината са 86, като най-застрашена е ул. „Калаш" в Аспарухово.

Хората, които ще напуснат домовете си, ще бъдат настанени в общински бази, в общежитията на Икономическия университет и във фургони, които общината вече е поръчала.

11 от сградите, пострадали от водното бедствие, ще бъдат съборени поради нарушения в конструкциите. Кметът сподели, че много хора от засегнатите райони се противопоставят на евакуацията, но по думите му компромиси с безопасността няма да се правят.

Привлечени са охранителни фирми, които да пазят имуществото на потърпевшите.

Иван Портних допълни, че водата в „Аспарухово" е годна за пиене. Дезинфекция се извършва в училищата и детските градини.

Работи се и по пръскане срещу комарите, защото влагата е предпоставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай