Ето го спасението от препиване по празниците

Не аспиринът или кафето ще ни помогнат, а много голямо количество течности

Ето го спасението от препиване по празниците | StandartNews.com

При препиване не аспиринът или кафето ще ни помогнат, а много голямо количество течности, за да освободим по-бързо разградните продукти на алкохола от тялото. Това каза диетологът проф. Донка Байкова пред Агенция "Фокус". 

"Обикновено поносимостта към алкохол е индивидуална. Жените по принцип имат по-ниска възможност за разграждане на алкохолната субстанция от мъжете.

 Ето защо се внимава и в количествата. Можем да отворим прозорците, за да има чист въздух и да излезем навън на разходка, ако това е възможно. По-добрият вариант за изтрезняване е консумацията на витамини и минерали от плодове и зеленчуци. 

Народната медицина доказва, че евентуално омлет, шкембе чорба отново действат изтрезняващо“, обясни тя.

Диетологът подчерта, че прекомерното преяждане е свързано с риск от възникване на гастрит, язва, обостряне на колити, стомашно-чревни проблеми, диаричен синдром, възпаление на жлъчни пътища и на самата тъкан на черния дроб.

„Най-голямата храносмилателна система е панкреасът. Поставен в условия на свръх работа, за да се справи с мазнини, въглехидрати, белтъци от животински продукти и алкохолни напитки, тази жлеза трябва да произведе много повече панкреасен сок от обикновено, и рискът от възпаление е голям."обясни още проф. Байкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай