Етнографският музей с изложба на украински кърпи

Етнографският музей с изложба на украински кърпи | StandartNews.com

По повод 24-та годишнина от Независимостта на Украйна, обявена на 24 август 1991 г., днес, от 18.00 ч. Посолството на Украйна в Република България и ИЕФЕМ–БАН ще открият изложбата „Бродираните кърпи на Поднепровието" в залите на Националния етнографски музей.

Изложбата "Бродираните кърпи на Поднепровието" е подготвена по инициатива на Днепропетровския Дом на изкуствата и представя един от символите на Украйна — бродираната кърпа. Ръководител на проекта е изкуствоведът г-жа Валентина Слобода. Майсторките на украинската бродерия демонстрират в своите работи най-характерните за Средното Поднепровие мотиви, техники и цветова гама.

Повечето от тях се базират в творчеството си на традиционното наследство от миналото. Широко разпространение в Поднепровието има украсата от растителни форми във форма „дърво на живота", „родословно дърво", „саксия". От отдавнашни времена майсторките на бродерията в Украйна се стремили да предадат величието и красотата на природата, менталната връзка със света на миналото и желанието за бъдещо развитие.

В украсите на сватбените кърпи често се срещат птици, които се изобразяват по двойки и символизират любов и щастие. Интересно изглеждат „кумачевите" кърпи, бродирани с бял конец на червен фон. Със специално великолепие на декорацията се отделят охристо-златавите кърпи, характерни за казашкия край.

За създаването на кърпите са използвани различни техники на бродерията: различни видове атлаз, кърпени шевове, венци, каландър, напречен шев, както и най-сложни за броене шевове: рязане, пробождане, кант, кокоши брод, славееви очички и т.н. Украшение на изложбата са кърпите с попълване на елементи на кърпени шевове, което създава впечатление за единство и в същото време динамично движение. Част от изложбата показва стилната украинска традиция на бродерията „бяло на бяло". Тези кърпи са особено деликатни и предават големите възможности и виртуозността на майсторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай