Еньовден. Кои са най-силните билки

Според народната вяра от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима

Еньовден. Кои са най-силните билки | StandartNews.com

Рано сутрин, моми и жени, врачки, баячки и магьосници берат билки, които използват за лек и магии

Според народната вяра от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Преди да поеме дългия си земен път, то спира да си почине, и окъпано в „живата вода”, изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който няма да види до догодина, а в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила.

Смята се, че в нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Според преданията тогава всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва.

Еньовчето - билката на здравето и дълголетието

Стръковете на еньовчето притежават адстрингентно, противовъзпалително, противомикробно и слабително действие. Използва се при стомашно-чревни заболявания. Еньовчето се препоръчва при лечението на асцит, който придружава чернодробната цироза.

Облекчава ставните отоци при острия ревматизъм. Употребява се при задух, висока температура и възпаление на гърлото.

Ако използвате стритата на прах билка посипана върху раните, осигурява профилактика по отношение на вторичното инфектиране.

 

 

Мащерката - славна още от Древна Гърция

Мащерката съдържа няколко вида антиоксиданти - флавоноиди, терпинен, бета каротин, които прочистват тялото от свободните радикали и ни помагат да се предпазим от вредите, които те могат да му нанесат.

Чаят от мащерка отдавна се използва за лечение на диария и газове, за облекчаване на ревматоидни заболявания и при паразити като например анкилостома (паразит, живеещ в дванадесетопръстника и тънкото черво). Нанася се и локално за лечение на акне, рани и кожни инфекции.

 

Жълт кантарион - лек за тялото и душата

Съставките в жълтия кантарион спомагат за отделянето на хормоните на щастието и така силно влияят на депресията във всичките й проявления. Рецептата, препоръчвана от специалистите, е да се запари 1 чаена лъжичка цвят от жълт кантарион в 200 мл вода за 5 минути. Важно е съдът да е покрит, за да се запазят оптимално етеричните масла и аромати, които имат немалка роля в успокояването на нервната система. Напитката се приема топла, след ядене.

 

Лайката се бори с безсънието

Лайката е много популярна билка, която се използва по цял свят. Тя успокоява стомаха, облекчава подуването на корема и помага при лошо храносмилане. Лайката успокоява ума и помага да се отпуснете и да освободите напрежението. Някои хора са алергични към нея и трябва да избягват употребата ѝ.

Ако имате проблем със заспиването, чаша чай от лайка преди лягане, определено може да даде чудесни резултати. Тя се бори с безсънието като успокоява тялото и ума и дава възможност на човек да заспи по естествен начин, без намесата на медикаменти.

 

Мента за добро храносмилане

Тази билка помага за по-доброто храносмилане. Ментата се препоръчва за хора с проблеми с червата, камъни в жлъчката и т.н. Чаша чай от мента ще облекчи гаденето и повръщането.

Ако имате киселини в стомаха, не пийте чай от мента, понеже е възможно състоянието ви да се влоши. Интересно е и това, че ментовият чай облекчава и херпесите. Добрият аромат също е бонус, който не е за пренебрегване. Чаят от мента ще помогне и срещу лека кашлица, лека астма и определено ще понижи нивото на стрес в организма ви.

 

Липов цвят срещу нервно напрежение

Липата е едно от най-използваните лечебни растения в българската народна медицина. Липовият цвят притежава потогонно, противомикробно, противовъзпалително и диуретично действие. Прилага се под формата на чай при остри катари на горните дихателни пътища, при фебрилни състояния и простудни заболявания като изпотяващо, спазмолитично и противовъзпалително средство. Външно се използва за гаргара, при възпаление на гърлото и устната кухина, за бани при изгаряния, кожни обриви, ставни болки други.

Чай от липа се използва и при нервно напрежение, възбуда и преумора. Действа успокояващо и подобрява съня.

 

Маточината пази щитовидната жлеза

Чаят от маточина е изключително ефективен за успокояване на нервите и тревожността. Студени пакетчета с чай от маточина помагат за облекчаване на херпеси и дори генитални язви, причинени от вируса на Herpes Simplex. За лечение на тревожност, стрес и безсъние, смесете чай от маточина с валериан. Чаят от маточина помага и за регулиране на функциите на щитовидната жлеза. Ако смесите маточината с мента, това ще успокои стомаха и храносмилателния ви тракт. Чаят от маточина е полезен и за паметта, мозъчните функции и доброто настроение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай